Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Island fick böter efter Eurovision

Hatari framförde "Hatrio mun sigra" i ESC-finalen i Tel Aviv i maj. Gruppen kom på tionde plats i tävlingen. Arkivbild.Bild: Sebastian Scheiner/AP/TT
Arrangörerna av Eurovision Song Contest (ESC) har bötfällt det isländska bidraget efter årets ESC-final i Tel Aviv i Israel. Medlemmarna i den isländska gruppen Hatari höll nämligen upp palestinska banderoller framför kamerorna när resultaten lästes upp i slutet av tävlingen.
Enligt ett uttalande från European Broadcasting Union (EBU) var Hataris kupp en brott mot reglerna. EBU vill inte avslöja hur stora böter man krävt av Islands public service-bolag, men uppger att de ”är i linje med tävlingsreglerna”. Böterna har ännu inte betalats, eftersom de överklagats.
Hataris nummer väckte uppmärksamhet under Eurovision, dels för att numret var inspirerat av BDSM, dels för att medlemmarna uttalade sig kritiskt mot Israel som land under tävlingen. Hatari kom på tionde plats.
Gå till toppen