Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Meloner, sötpotatis och bananer – här pågår jakten på Skånes nya grödor

Försöken att odla svensk sötpotatis är på väg mot succé. På andra håll växer meloner, pak choi och quinoa. Långt inne i ett växthus letar sig till och med skånska bananer fram. HD och Sydsvenskan har försökt ta reda på varför det är så viktigt att hitta något nytt att sätta i jorden.

Johan Widing framför några av alla sorter sötpotatis som testodlas på hans gård. Den med mörkröda blast är en av de sorter som odlas för bladens skull.Bild: Jonas Nyrén
Johan Widing låter sina gröna fingrar svepa fram över blasten. Odlingsbädden inne i växthuset är fylld av löften. Hela 26 sorters sötpotatis får en första chans på Bokeslundsgården utanför Hörby. Och redan innan Johan Widing börjat gräva upp knölarna känns satsningen på sötpotatis som en framgång. Många av sorterna odlas för sina blad. Sötpotatissalladen har redan gått hem hos både krogarna och privatpersonerna de säljer till.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen