Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

ÖFK-tränaren: Övertygad om att vi klarar det

Hot om konkurs och ännu en förlust , 0–1 borta mot Falkenberg. Situationen är kritisk för Östersund. Föreningen står inför en ödesvecka då framtiden kommer att avgöras. – Det är inte så kul. Lugn och ro hade varit skönt, men nu är det inte så, säger Östersunds lagkapten Tom Pettersson.

Östersunds Tom Pettersson ensam på väg mot en liten grupp med fans på läktaren efter 0–1 mot Falkenberg: "Jag tycker synd om dem. De åker 90 mil och får se det här", suckar Pettersson.Bild: Thomas Johansson/TT
Östersund är en förening i fritt fall. Jämtarna har nio raka matcher utan seger. Och hotet om konkurs vilar tungt över klubben. Samtidigt fortsätter rättegången mot tidigare ordföranden Daniel Kindberg i Ångermanlands tingsrätt.
Kampen för att rädda föreningen pågår både på och utanför plan. Och skulle klubben klara av att lösa de ekonomiska problemen återstår Östersunds alltmer prekära läge, där de sjunker långsamt genom tabellen och kvalspöket kommer allt närmare. Drabbningen mot Falkenberg var en sexpoängsmatch. Och de förlorade. Att situationen är pressad är inget tränare Ian Burchnall sticker under stol med.
– Det hjälper oss inte att leva under ett konkurshot. Men det är heller inte skälet till att vi inte vinner. När vi kommer ut på planen handlar det bara om fotboll, säger han bestämt.
Ändå ruvar tankar om det som sker i och omkring klubben i bakhuvudet.
– Det har inte varit en enkel vecka. Den här veckan har vi suttit på möten som ingen tränare eller spelare skulle vilja genomlida.
Lagkaptenen Tom Pettersson berättar hur truppen försökt bearbeta situationen.
– Vi har pratat om det och försökt säga att vi ska använda det som tändvätska. Alla andra klubbars supportrar tycks vilja att klubben ska degraderas om det finns en möjlighet. Så känns det i alla fall för oss, säger han.
Och att det helt skulle gå att se bort ifrån oron kring föreningen är uteslutet.
– Vi har en ung trupp och det kan tänkas att det finns spelare som tänker på det. Vi är bara människor vi också, konstaterar Pettersson.
Att laget inte klarat av att prestera på topp de senaste månaderna finns också med i ekvationen.
– Det är mentalt. Det är en spärr i huvudet på oss som gör att vi under match inte får ut det som ser bra ut på träning varje vecka, säger lagkaptenen uppgivet.
Tränaren Ian Burchnall är medveten om att alla i klubben påverkas.
– Hotet om konkurs är verkligt och det är inte roligt att leva med det. Det har varit så många saker utanför planen de senaste sex-åtta veckorna som kan påverka oss undermedvetet
Även om det inte finns några officiella uttalanden från klubben talas det i korridorerna om att hoppet inte är ute och att miljonerna nog ska komma in.
– Jag tror vi kommer att klara det. Jag hoppas det. Det är många bra människor som jobbar hårt i klubben för att hitta en lösning. Jag är övertygad om att de kommer att klara det, säger Burchnall.
Sedan återstår den sportsliga utmaningen att hålla klubben kvar i högsta serien. Och Tom Pettersson repar ändå mod.
– VI får försöka lägga allt de andra åt sidan och fokusera. Vi har match på onsdag så det gäller att deppa klart snabbt och resa oss igen.
Fakta

Östersund i allsvenskan

2019 – 12:a (efter 24 omgångar)

2018 – 6:a

2017 – 5:a

2016 – 8:a

Gå till toppen