Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Shakespeare pub firar 50 – med ny ägare

I år firar Shakespeare pub i Höllviken 50-årsjubileum. Nu börjar ett nytt kapitel när Staffanstorpsbon och Ystadskrögaren Stefan Möller tar över rodret för nöjesstället på Falsterbovägen. Målsättningen: att bjuda på gemenskap och äkta skånsk mat – utan krusiduller.

"Folk undrar vad det är jag har tagit över, en pub, en restaurang eller ett nöjespalats. Svaret är att det är allt i ett. Men nattklubben är hjärtat i alltihop", säger Stefan Möller, ny ägare till Shakespeare pub i Höllviken.Bild: Micaela Landelius
Krögarkarriären startade 2012 med ett inhopp på Gästis i hemorten Staffanstorp, där han tidigare varit politiskt aktiv för Moderaterna och bland annat suttit som socialnämndens ordförande.
På Gästis blev han kvar i närmare tre år. Därefter köpte han i tur och ordning Surbrunnsparken, Cabinens festvåning och det som numera döpts om till Möllers bryggeri i Ystad.
"Puben står för det dagliga, med en bartender som snackar om livets vardagligheter med Höllvikendamerna. Och sen vill jag ju att folk ska vallfärda till nattklubben, som det var förr i tiden. 400 personer som kollar fotboll eller lyssnar på Perikles", säger Stefan Möller, ny krögare på Shakespeare pub i Höllviken.Bild: Micaela Landelius
I telefon presenterar han sig fortfarande som "Gästgivare Möller". Men till vardags vill han helst bara kallas Möller, kort och gott.
Den 1 oktober tar han officiellt över nycklarna till puben i Höllviken. Och planen är att direkt sätta sin egen prägel även där genom att döpa om stället till just: Shakespeares by Möller.
– Jag tycker att vi ska använda titlar lite mer. Som man gjorde i gamla Sverige. En titel eller ett namn är ju ändå ett varumärke, säger han.
Och hur ser ditt varumärke ut?
– Skånskt, gediget, ärligt och utan krusiduller.
Maten står i fokus för Stefan Möller. Och det där med att saker ska vara "skånskt och utan krusiduller" kommer också att märkas på den nya menyn.
– Det är kanske lättare att ge gästerna en upplevelse med friterade myror, men sedan är det gjort. Jag vill servera äggakaga på riktigt eller köttbullar, sås och pantofflor som smakar som mors därhemma. Det enkla är ofta det svåra.
Han kommer också att lansera konceptet "Utmaningen" på puben. Målet är att deltagaren ska sätta i sig 1,6 kilo äggakaka, 7 hekto fläsk och 3 deciliter lingon. Vinnare äter gratis, förlorare får betala kalaset och hamnar på den så kallade "Stockholmalistan".
Varför "Stockholmalistan"?
– Ingen vet, bara ett roligt uttryck. Men två av tre som klarat utmaningen på min andra restaurang är faktiskt Stockholmare. Och den tredje, en kille från Rögla, åt äpplakaga med vaniljsås efteråt.
Har du testat själv?
– Aldrig. Omöjligt. Då måste man vara riktigt sulten.
Shakespeare pub flyttades till Höllviken 1969 efter att ha stått på engelska veckan i Kungsträdgården och en sommar i Båstad. Direktörerna i Savoyimperiet Olle Bornefors (till vänster) och Lars Lendrop (till höger) tillsammans med engelske gästen Richard Bradshaw, som rest till Båstad enbart för att inviga verksamheten, som var en av Sveriges första engelska pubar.Bild: Staffan Johansson
Shakespeare pub har legat på Falsterbovägen sedan 1969. Innan dess köptes puben in från England, och invändigt är planen att bevara stället precis som det ser ut idag.
– Men exakt var i England ursprungspuben kommer ifrån vet jag inte. Vi får lämna det som en öppen fråga till Höllviksborna, säger Stefan Möller.
De förändringar han nu vill göra gäller främst nattklubbslokalen och utemiljöerna. Till sin hjälp kommer han att ha två anställda, en kock och en i serveringen.
– Jag har alltid drömt om att ha en pub. För mig är det en symbol för gemenskap och glädje, säger Stefan Möller.
Shakespeare pub har legat på Falsterbovägen sedan 1969. Stefan Möllers plan är att bevara interiören som den ser ut idag. Däremot vill han arbeta vidare med utemiljöer och utveckla nattklubben.Bild: Micaela Landelius
Så du vill skapa en mötesplats i Höllviken?
– Jag köpte den faktiskt för min egen skull. Sedan är det ju inte så kul att sitta här själv. Jag hoppas det kommer lite folk och håller mig sällskap.
Målsättningen är att öppna i november. Och första banden är redan bokade: Perikles intar scen sista helgen i november och Stämbandet fixar röjet på lillejulafton, Höllvikens stora hemvändardag.
– Det gäller att skynda lagom. Jag har ju tre andra restauranger att ta hand om också. Det viktiga är att det blir bra, säger Stefan Möller.
Året är 1974 och ägarfamiljen Sören och Bent Kirkegaard hänger i baren med stammisarna.Bild: Bert Olsson
Utekväll på Shakespeare pub 2006.Bild: Anders Malmberg
Gå till toppen