Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU-hopp sätter fokus på funktionshinder

Medlemskap i EU hägrar för Nordmakedonien, som i oktober hoppas få klartecken för att börja förhandla. Men önskemålen sätter också fokus på landets behandling av funktionshindrade.

David Lega (KD) valdes in i EU-parlamentet i våras efter flera år som kommunalråd i Göteborg och dessförinnan en lång karriär som framgångsrik paralympier med flera VM- och EM-guld i simning. Arkivfoto.Bild: Fredrik Persson/TT
För nästan exakt ett år sedan sade det dåvarande Makedonien ja till att byta namn till Nordmakedonien och därmed öppna vägen mot medlemskap i både Nato och EU.
Än så länge har man visserligen fått vänta. EU:s stats- och regeringschefer kunde i somras bara lova att i oktober återigen ta upp frågan om en formell förhandlingsstart. Fast skulle det bara vara upp till EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk vore saken redan biff.
– Ert land har under de senaste två åren gjort allt som EU förväntade av er för att kunna inleda förhandlingar. Det är jag fortsatt övertygad om. Ert land har gjort allt, sade Tusk när han träffade den nordmakedonske premiärministern Zoran Zaev i huvudstaden Skopje i tisdags.
Merparten av EU-länderna håller med Tusk. Men det krävs enighet – och framför allt i Nederländerna och Frankrike är tveksamheten stor inför det beslut som ska tas om några veckor.
Kritiken gäller såväl korruption och brottslighet som en oro för stora flyttningsströmmar till de äldre EU-medlemmarna i väst.
Samtidigt väcks också frågetecken efter rapporter från nordmakedonska hem för funktionshindrade och psykiskt sjuka. Bilder som påminner om läget i Rumänien på 1980-talet, med fastspända människor på fallfärdiga institutioner, har skapat debatt.
Svenske EU-parlamentsledamoten David Lega (KD) åker till Nordmakedonien i början av oktober för att träffa landets socialminister och själv undersöka läget.
– Jag kommer inte att rösta ja till ett nordmakedonskt medlemskap i unionen om man inte kan tillgodose sina egna medborgares grundläggande rättigheter. Utifrån hur det såg ut i februari finns det inte en chans att jag kommer att göra det. Vi behöver en positiv utveckling, säger Lega på en pressträff i Strasbourg.
– Hade jag varit född där så hade jag också suttit i ett hörn. Då spelar det ingen roll hur mycket drivkraft man har, säger David Lega.
Fakta

Nordmakedonien

Nordmakedonien ligger i södra delen av det forna Jugoslavien och gränsar mot Serbien och Kosovo i norr, Albanien i väster, Bulgarien i öst och Grekland i söder. Landet är till ytan något mindre än Småland och har drygt två miljoner invånare, varav drygt en halv miljon i huvudstaden Skopje.

Landet utropade sin självständighet 1991 och klarade sig i princip undan 1990-talets jugoslaviska krig. Under större delen av 2001 pågick dock strider i nordväst mellan etniskt albanska separatister och regeringsstyrkor. Ett fullständigt inbördeskrig kunde undvikas först efter en internationellt framförhandlad uppgörelse.

Landet ansökte om EU-medlemskap redan 2004, men blockerades länge av grekiskt motstånd mot namnet Makedonien. I fjol nåddes dock en uppgörelse med regeringen i Aten som inneburit namnbyte och ny fart i diskussionerna med Bryssel.

Nordmakedonien hoppas i oktober få klartecken för en formell förhandlingsstart om EU-medlemskap. Oavsett om det sker dröjer det dock länge innan ett inträde kan bli aktuellt. Exempelvis har grannländerna Montenegro och Serbien förhandlat sedan 2012 respektive 2014, utan att ännu vara i närheten av en plats i EU.

Gå till toppen