Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klimatmålen långt bort – men inom räckhåll

Världens utsläpp av växthusgaser fortsätter att öka, trots att de måste börja minska snarast för att bromsa den globala uppvärmningen. Men klimatforskare ser ändå många ljuspunkter. På måndag samlas världens länder i ett FN-möte för att inspirera varandra till ökade ansträngningar.

I augusti revs kyltornen till kolkraftverket Didcot, nio mil väster om London. Kolkraften är på nedgång i EU och ersätts till stor del av förnybara energikällor. Arkivbild.Bild: Steve Parsons/TT/PA/AP
Klimatmötet har kallats för ”Guterres lilla bebis”, eftersom det är FN:s generalsekreterare António Guterres eget initiativ och sker utanför de ordinarie klimatförhandlingarna. Hans önskemål är att under mindre formella former uppmuntra de länder som har skrivit under Parisavtalet från 2016 att höja sin ambitionsnivå inför 2020, då avtalet ska ta fart på riktigt och ersätta Kyotoprotokollet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen