Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Årets frisör klippte en smältande glaciär

En iskall blond frisyr med sprickor som i en glaciär. Det blev vinnarlooken som gjorde att Eva Strömblad kammade hem titeln Årets frisör i Stockholm i helgen.

Modellen Ingrid Berg och Årets frisör Eva Strömblad strax efter att de blev färdiga på helgens tävling i Stockholm. Ingrid Berg bar en dräkt av designern Malin Busck. Alla hör hemma i Malmö.Bild: Nathalie Mitovski
Man kan nog säga att Greta Thunberg inspirerade Malmöfrisören Eva Strömblad till vinnarfrisyren.
– Jag ville lyfta frågan om miljön och klimatet och när jag såg hur en enda människa som Greta kan starta en global rörelse så kändes det så rätt. Vi i teamet är alla ensamföretagare och det kändes roligt att vi tillsammans kunde skapa ett bidrag i den andan, säger Eva Strömblad.
Hon utgick från kläder av återvunna material samt ett fotografi på en smältande glaciär när hon skapade sin vinnarfrisyr.
– Det var inspirationen till mitt bidrag som är en ganska extrem klippning. Jag hade idén först och när jag hittade hårmodellen och fick ja från kläddesignern så kände jag att den gick att göra.
”Det är helt fantastiskt, omtumlande", säger Eva Strömblad om att kamma hem titeln Årets frisör 2019 efter 32 år som frisör.Bild: JONAS BORG
Inför publik och jury klippte hon den korta, blonda tävlingsfrisyren på fri hand och med fotografiet på en smältande glaciär bredvid sig. De tävlande frisörerna fick en och en halv timme på sig.
– Den största utmaningen var att hålla handen stilla de första minuterna, jag hade lite adrenalinpåslag. Det är fantastiskt att vinna, jag tävlade mot så oerhört talangfulla kollegor, säger hon.
"Med ett viktigt budskap och iskall precision har Årets frisör imponerat på juryn genom sitt modiga val av teknisk svårighetsgrad” löd juryns motivering. Hårmodellen Ingrid Bergs kalufs och designer Frida Martinssons hållbara kläder av återvunna cykelslangar var en förutsättning för frisyren förklarar vinnaren.Bild: Charlotte Strömberg
Det är tredje gången hon är i final i tävlingen, men första gången hon får något pris – och då den allra mest åtråvärda titeln: årets frisör. Men någon nybörjare i yrket är hon inte, hon gick ut frisörlinjen på Värnhemsskolan för 32 år sedan.
– Jag blev frisör av en slump, fick prao på en frisörsalong när jag var 14 år. Det klickade till direkt. Jag gillade mötet med människor och den kreativa processen.
Än i dag tycker hon att yrket är kul och utmanande.
– Jag gillar fortfarande mötet med människor och testar gärna lite gränser rent tekniskt och gillar att tävla, så det finns alltid nya utmaningar, säger Eva Strömblad.
Efter helgens tävling var hon på måndagen tillbaka på salongen i centrala Malmö och klippte sina kunder. Och i veckan anländer förstapriset: ett års fritt bruk av en elbil dekorerad "Årets frisör".
Fakta

Årets frisör 2019

Namn: Eva Strömblad, 51, driver frisörsalong i Malmö.

Bor: Med tvillingsöner, 15 år, i Klågerup.

Råd till den rådville kunden: ”Välj frisör noga. Våga lita på din frisör. Nu är trenden ganska mycket halvlång page och lockarna kommer tillbaka – men trender i all ära, det är trist att se ut som alla andra. Ta bara inspiration och försök hitta en individuell lösning.”

Aktuell: Utsågs i helgen till Årets frisör 2019.

Malmö drabbades av ett prisregn på frisörgalan, hela fyra kategorier togs hem av Malmöfrisörer.
– Malmö är en bra frisörstad, i år tog man hem ovanligt många priser, säger Lisa Rosman från Frisörföretagarna som arrangerade vad man kallar ”Sveriges mest prestigefyllda tävling inom frisörbranschen”.
Fakta

Malmö tog hem flera priser

Årets frisör: Eva Strömblad, CAPO Hairdressing, Malmö.

Årets nykomling: Maria Assarsson, Headon, Malmö.

Årets damfrisör: Jovana Stojanovic, Headon, Malmö.

Årets herrfrisör: Sabina Sudic Malkoc, Salong Hairspray, Malmö.

Sabina Sudic Malkoc från Malmö klippte sig fram till titeln Årets herrfrisör med denna frisyr. ”Med stark personlighet, tydlig teknik och stor kärlek för hantverket har vinnaren av Årets Herr lyckats smitta juryn med sin passion och hjärtlighet”.Bild: Jesper Alm/Malte Sörensen
Frisyren som gav titeln Årets damfrisör till Jovana Stojanovic i Malmö. ””Skir. Poesi. Harmoni. Sublimitet. Transparens ... det är några av de ord som uttrycker juryns beundran för Årets Dam.”Bild: Christoffer Rosenfeldt
Maria Assarsson från Malmö vann klassen årets nykomling. Juryns motivering var: ”Med gott självförtroende och trygga händer, har årets nykomling lyckats att på bästa sätt representera sin generations djärvhet och spegla sin samtid.”Bild: Christoffer Rosenfeldt
Läs också Rapsfält gav idén till tävlingsfrisyr
Gå till toppen