Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dricksvattnet stängdes av i Kinesiska muren

Sapko Sinanis bostadsrättsförening i Kinesiska muren är på väg att braka ihop. Dricksvattnet har stängts av. Värmen har inte betalats på ett halvår.
Nu hotas föreningen med tvångsförvaltning.
– Vi är människor, vi är inga djur. Det här måste få ett slut! säger en av dem som bor i huset.

Bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren är så misskött att den hotas av tvångsförsäljning och tvångsförvaltning. Härom veckan stängdes dricksvattnet av. Eon har flera gånger hotat att stänga av värmen i huset.Bild: Bengt Arvidson
Tisdagen den 10 september, klockan åtta på morgonen, stängs dricksvattnet av för 67 familjer som bor i Kinesiska muren på Rosengård. Skälet är att deras bostadsrättsförening inte betalar vattenräkningen till VA Syd.
– Det händer ingenting när jag öppnar kranen, det bara väser. Vi kan inte duscha eller spola på toaletten eller någonting, säger en kvinna som bor i huset.
Brf Thomsons väg har dessutom struntat i att betala räkningen för värmen under sex månader i vintras. Därför har energibolaget Eon stämt bostadsrättsföreningen på drygt en miljon kronor.
Eon har minst sex gånger hotat att stänga av fjärrvärmen i huset. VA Syd har flera gånger tidigare hotat att stänga av dricksvattnet – och nu har det hänt. Det gör att det finns risk att myndigheterna går in och tar över huset:
– Om de som bor i huset inte har någon el eller fjärrvärme eller vatten eftersom föreningen inte betalar så blir det ju i slutänden en tvångsförsäljning eller tvångsförvaltning av fastigheten, säger Josephine Stensson, som är jurist på Hyresgästföreningen.
Flera personer som hyr sina lägenheter i huset klagar över att bostadsrättsföreningen inte sköter underhållet. Ventilationen fungerar inte heller.
Hyresgästföreningen och Malmö stads miljöförvaltning diskuterar möjligheten att gemensamt gå in och kräva tvångsförvaltning av det misskötta huset. Det är en extremt ovanlig åtgärd när det gäller bostadsrättsföreningar. Hyresnämnden kan besluta om tvångsförvaltning när det finns brister av "allvarligt slag" – till exempel att fastighetsägaren inte betalar räkningarna för vatten, värme och el.
– Det här är väldigt ovanligt. Oförmågan att betala räkningarna i tid sticker verkligen ut, säger miljöinspektör Joel Persson på Malmö stad.
Sapko Sinani var tidigare ledamot i funktionsstödsnämnden i Malmö. Men Centerpartiet tvingade honom att avgå samma dag som Sydsvenskan började publicera sin granskning av Kinesiska muren.Bild: Centerpartiet Malmö
Den som styr Brf Thomsons väg är den tidigare kommunpolitikern Sapko Sinani. Förutom att han sitter i föreningens styrelse är det hans eget företag Sinani Security som får betalt för att sköta föreningens fastighetsskötsel och ekonomi.
Under de senaste sex åren har bostadsrättsföreningen inte lämnat in någon årsredovisning. Ekonomin missköts. Huset förfaller. Medlemmarna vet inte vart de miljoner de betalar in i hyror och avgifter tar vägen.
– Jag tycker att det är fruktansvärt alltihop. Hur kan de ha en sådan människa som sköter huset? Att han inte skäms! utbrister en kvinna som bor i huset.
De som bor i Kinesiska muren kan inte flytta: bostadsrättsföreningens styrelse hindrar medlemmarna från att sälja sina lägenheter eller hyra ut dem i andra hand. Minst ett halvdussin personer i huset har polisanmält Sapko Sinani för misshandel eller olaga hot.
Sydsvenskan har i sex månader sökt Sapko Sinani och den person som formellt är ordförande i Brf Thomsons väg. Men de vill inte svara på frågor.
Den tidigare kommunpolitikern Sapko Sinani styr över Brf Thomsons väg i Kinesiska muren på Rosengård. Grannföreningen Brf Taxeringsrevisorn 2 styrs av tre personer från Stockholm med anknytning till det kraschade börsbolaget Prime Living.Bild: Grafik: Katarina Monikander
Ekobrottsmyndigheten har startat en utredning om bokföringsbrott med koppling till föreningen. Men ännu har polisen inte gjort något tillslag.
– Det måste finnas en gräns för hur mycket skit vi får ta! Polisen vet vad som händer, Ekobrottsmyndigheten vet, tidningarna vet. Alla människor i Malmö vet! Det är mycket konstigt att inget händer, säger en av dem som bor i huset.
Det är alltså Sapko Sinanis eget företag som har till uppdrag att betala föreningens räkningar, hantera bokföringen och sköta fastighetsunderhållet. Men Sinanis företag håller också på att braka ihop. I maj drog Skatteverket in företagets F-skattesedel. I augusti beslutade länsstyrelsen att återkalla företagets tillstånd som bevakningsföretag. Och nu har Bolagsverket begärt att Sinanis företag tvångslikvideras, eftersom företaget har dröjt i över ett år med att skicka in sin årsredovisning.
De 67 familjer som bor i Brf Thomsons väg har flera gånger hotats med att dricksvattnet och fjärrvärmen ska stängas av, eftersom föreningen inte betalar sina räkningar.Bild: Lars Brundin
Sydsvenskan avslöjade det katastrofala läget i Kinesiska muren i en serie artiklar i våras. Det har lett till en debatt om kapade bostadsrättsföreningar och att Sveriges lagar måste skrivas om för att ge bättre skydd åt de 1,7 miljoner svenskar som bor i bostadsrätt. Både Centerpartiet, Vänsterpartiet och flera socialdemokrater säger att de ska skriva motioner om det till riksdagen. Men för dem som bor i Kinesiska muren har läget blivit värre.
Dricksvattnet i Kinesiska muren var avstängt i tre timmar. Klockan elva på tisdagsförmiddagen hostade kranarna till och vattnet började rinna igen.
Men snart är det dags igen. Bostadsrättsföreningen har 111 betalningsanmärkningar på sammanlagt 5,7 miljoner kronor. Kronofogden bevakar Brf Thomsons väg och ser att det finns nya räkningar som inte är betalda:
– Det kan ju hända inom kort att det blir mycket stora skulder på föreningen igen. Då blir det åter aktuellt med utmätning och eventuell försäljning av fastigheten, säger kronoinspektör Christopher Berg.
Gå till toppen