Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Fokus måste vara patienternas bästa, inte i vilken regi vården drivs.”

Det finns goda exempel. Region Stockholm har valt att öppna upp för fler aktörer när det gäller vård i livets slutskede, skriver företrädare för Allians för Skåne.

Med en specialiserad palliativ vård som finns nära både patienter och anhöriga kan deras tillvaro underlättas något, skriver artikelförfattarna.Bild: Janerik Henriksson/TT
Att alla i Skåne kan få en bra vård i livets slutskede är viktigt för oss.
Den palliativa vården behöver tillgodose patienternas behov av omvårdnad och hålla hög kvalitet. Därför uppskattar och välkomnar vi en bred diskussion om den specialiserade palliativa vården i Skåne. De synpunkter som överläkare i palliativ vård och avancerad sjukvård i hemmet har är intressanta (Aktuella frågor 17/9).
Region Skåne utreder nu en eventuell upphandling av vård i livets slutskede, alltså om vården ska drivas i regionens egen regi, som idag, eller i privat regi.
Om utredningen visar att det är möjligt kan den specialiserade palliativa vården i Malmö och Trelleborg komma att drivas i privat regi. Idag finns det allmän palliativ vård i Trelleborg, men inte specialiserad. I Malmö är lokalerna för den specialiserade palliativa vården inte ändamålsenliga. Det vill vi ändra på genom att satsa på fler specialiserade vårdplatser. Med en specialiserad palliativ vård som finns nära både patienter och anhöriga kan deras tillvaro underlättas något.
Att en utredning genomförs hindrar på intet sätt det fortsatta arbetet med att stärka Region Skåne som en attraktiv arbetsgivare eller att den kompetens som finns inom regionen på området tas tillvara.
Genom att säkerställa en god arbetsmiljö verkar vi för att fler ska vilja arbeta inom vården.
Vi tror att privat regi i samverkan med offentlig regi bidrar till en mångfald av aktörer, vilket gynnar kompetensutveckling, får fler att vilja arbeta inom vården och ökar tillgången på kvalitativ vård.
Det finns goda exempel. Region Stockholm har valt att öppna upp för fler aktörer inom både den allmänna och specialiserade palliativa vården. Samtliga aktörer strävar efter att utveckla sin verksamhet för patientens bästa. Det finns nu fler hospiceplatser och bättre möjligheter att få god avancerad sjukvård i hemmet än tidigare.
Det finns en historisk aspekt som inte är möjlig att bortse ifrån. Det tidigare rödgröna styret i Region Skåne lovade att öppna specialiserade palliativa platser i Trelleborg, men så har inte skett, och den specialiserade palliativa vården i Malmö har länge varit eftersatt, både lokal- och platsmässigt.
Allians för Skåne markerade gentemot det dåvarande rödgröna styret och påpekade att den föreslagna minskningen av antalet platser för palliativ vård i regionen riskerade att leda till köer, en oförsvarbar situation för patienter i livets slutskede.
Allians för Skånes ambition är alltid att förbättra, oavsett om verksamheten sker i offentlig eller annan regi, som privat eller idéburen. Detta gör vi nu genom att se hur vi kan bygga ut och utveckla tillgången till den palliativa vården. Hur det kan göras på bästa sätt ska utredningen visa.Fokus måste vara patienternas bästa, inte att stirra sig blind på i vilken regi vården drivs. Vi hoppas därför också att de rödgröna partierna fokuserar på detta och inte har några ideologiska skygglappar.
Gilbert Tribo (L), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd
Anna Mannfalk (M), 1:e vice ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd
Birte Sandberg (C), ledamot i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd
Per Einarsson (KD), ledamot i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd
Gå till toppen