Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Marie Pettersson: Låt barnböckerna inspireras av Youtube

Hur får vi barnen att läsa? Frågan lyfts på kultursidor landet runt inför årets bokmässa. Marie Pettersson har ett par förslag.

Barn som tittar på Youtube.Bild: Pontus Lundahl/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Läsningen bland unga (och alla andra) minskar drastiskt enligt en ny rapport från Statens medieråd, och ingen som har barn är väl egentligen förvånad. Förlåt, jag vill inte hänga ut mina ungar (fast det gör jag ju redan på insta, och den här krönikan kommer de ju definitivt inte att läsa, till skillnad från mitt insta, som de dagligen scannar av) men: de är döttrar till en man som är poet och lärare på en skrivarlinje och en kvinna som är litteraturkritiker och förläggare. Två vuxna som i princip ägnat hela sina vuxna liv och halva sin vakna tid åt att läsa och analysera text. De borde ha hyfsade förutsättningar för att klippa en bok då och då. Läser mina barn? Nope.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen