Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två bilar brann på Sankt Lars på måndagsmorgonen

Två bilar som används av kommunens hemtjänst och hemsjukvård totalförstördes i en anlagd brand på Sankt Lars-området. Förstörelsen upptäcktes först när anställda kom till jobbet på måndagsmorgonen.

Patrik Gershagen är sjukgymnast på hemsjukvården. När han kom till jobbet på måndagsmorgonen fanns det ingen bil han kunde använda för att köra ut på hembesök.Bild: Ingemar D Kristiansen
Larmet till räddningstjänsten kom strax efter klockan sju, men då hade de två bilarna redan brunnit färdigt. När brandbilen kom till platsen rök det fortfarande lite, men det fanns inte mycket att släcka.
Träräcket och häcken intill parkeringsplatsen vid hemtjänstens lokaler på Sankt Lars väg har delvis förkolnat, men enligt räddningstjänsten fanns det aldrig någon större spridningsrisk. Branden har sannolikt börjat någon gång före klockan sex på morgonen och var enligt polisen anlagd.
Vid halv tolv-tiden är de båda totalförstörda bilarna redan bortforslade. Patrik Gershagen anländer till platsen i en röd skåpbil med kommunens vapen på. Han har varit på hembesök i en av byarna.
— Vi har fått låna den här bilen av en annan förvaltning, men vi vet inte hur länge vi får ha den, och inte heller hur lång tid det tar innan vi får nya bilar. Så det är lite besvärligt. Och det är ju inte heller första gången hemvårdens bilar drabbas.
Natten mot lördagen den 13 juli totalförstördes en av hemvårdens bilar i en anlagd brand i Södra Sandby. Patrik Gershagen tror dock inte att gärningsmännen medvetet skulle ha riktat in sig på kommunens bilar.
— Nej, det handlar nog snarare om att bilarna har stått lite avsides.
Enligt polisen är tidpunkten för måndagens brand ovanlig — de flesta bilbränder brukar ske tidigare under natten. Sedan midsommar har bilar brunnit i Lund vid minst 26 tillfällen, senast på Sunnanväg, vid ettiden på natten mot onsdagen förra veckan.
Samma natt hade någon också tänt eld på dörren till hunddagiset Höje hund och park som ligger i närheten av hemtjänstens lokaler.
— De hade satt upp en liten brasa mot dörren, det hade brunnit i trappen, i dörren, och lite på tröskeln på insidan. Men polisen kom ju inte ens ut, vi fick göra polisanmälan på nätet, säger Marja Bengtsson, ägare till hunddagiset.
Hon misstänker att det kan finnas ett samband mellan branden utanför hennes hunddagis förra veckan och måndagens bilbrand.
— Det är ju bara ett par hundra meter emellan, jag såg de brända bilarna när jag kom till jobbet i morse.
Läs också Senaste tidens bilbränder i Lund
De två totalförstörda bilarna forslades bort på måndagsförmiddagen.Bild: Läsarbild
Gå till toppen