Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alliansen vill ha ny tjänst för att minska ungdomsstöket i Kävlinge

Anställ en till person – för att bättre kunna samordna olika verksamheter för ungdomar. Så vill alliansen minska ungdomsstöket. Men oppositionen tycker att en tjänst är för lite.

Johan Ericsson (M) är ordförande i arbetsliv- och fritidsnämnden.Bild: Ingemar D Kristiansen
I nuläget finns det en person som jobbar uppsökande i kommunens fritidsgårdsverksamhet, utan att vara knuten till en särskild fritidsgård. Förslaget från alliansen går ut på att anställa ytterligare en sådan person.
På så sätt ska det finnas resurser för att bättre kunna samordna olika verksamheter som har kontakt med ungdomar. Till exempel med elevhälsan i kommunen. Men också med dem som verkar utanför kommunen, som polisen och frivilligorganisationer.
– Oftast vet någon vuxen när det är något på gång. Då vill vi att all den informationen samordnas, för att hjälpa ungdomarna och se till att de inte hamnar i dåligheter, säger Johan Ericsson (M)
 som är ordförande i arbetsliv- och fritidsnämnden.
Bakgrunden är att antalet ungdomar som är fall för socialtjänsten har ökat de senaste åren, berättar han.
– Och uppfattningen är också att det är stökigare på stan.
Socialdemokraterna, som sedan tidigare velat att en fältgrupp återuppstår i Kävlinge, tror däremot inte att den satsning som alliansen nu lägger fram är tillräckligt för att få bukt med ungdomsstöket.
– Man behöver vara fler helt enkelt, för att vi ska få uppgiften gjord, säger oppositionsrådet Catrin Tufvesson (S).
Johan Ericsson:
– Jag vill ogärna lägga mer resurser på något som vi inte tror kommer att ge bättre resultat. Det är min absoluta förhoppning att detta kommer ge det resultat vi vill.
Går förslaget igenom är tanken att det ska finnas med i budgeten för 2021.
Men Johan Ericssons förhoppning är att tjänsten ska kunna tillsättas redan nästa år. Antingen genom att prioritera det inom den befintliga budgeten, trots att inga särskilda pengar finns avsatta.
– Men då är det ju pengar som vi får ta från annat.
Ett annat alternativ är att nämnden får extra pengar från kommunstyrelsen för satsningen under 2020. Om det blir så är ännu inte klart.
På onsdagen ska frågan upp i kommunstyrelsen.
Gå till toppen