Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moderaterna går framåt i Ipsos mätning

Moderaterna är vinnare i Ipsos senaste opinionsmätning. Partiet har inte haft så starkt stöd sedan oktober förra året, rapporterar Dagens Nyheter som beställt undersökningen.

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Bild: Jessica Gow/TT
I våras var partiets stöd under 16 procent, nu har det stigit till 19 procent.
– Regeringsbildningen och efterspelet har varit besvärligt för Moderaterna att hantera. Alliansens uppbrott har kostat på men nu har partiet lyckats återhämta sig, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till tidningen.
Enligt Dagens Nyheter finns flera skäl till Moderaternas vändning. Ett av dem är Kristdemokraternas tapp sedan i våras. Men i jämförelse med valresultatet är KD inga förlorare. I september får partiet 7 procent; i valet fick KD 6,3 procent av väljarnas röster.
I övrigt är det inga större förändringar i opinionen enligt Ipsos undersökning, men sett över ett år är Socialdemokraterna förlorare då de får 26 procent i septembermätningen – att jämföra med 28,2 procent i valet förra året.
Fakta

Ipsos undersökning

Den 10–23 september intervjuade DN/Ipsos 1 537 röstberättigade väljare, varav 1 369 svarade på frågan "Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?”

Andel av väljarna (förändring sedan augusti)

Socialdemokraterna: 26 (+/-0)

Moderaterna: 19 (+2)

Sverigedemokraterna: 19 (+/-0)

Centerpartiet: 9 (-1)

Vänsterpartiet 9 (-1)

Kristdemokraterna: 7 (+/-0)

Miljöpartiet: 5 (-1)

Liberalerna: 5 (+/-0)

Källa: Dagens Nyheter/Ipsos

Gå till toppen