Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu har Svedalas skolor fått ett extra klassrum – utomhus

Ett uteklassrum är ett sätt att ta naturvetenskapen från skolbänken ut i naturen. På onsdagen invigs satsningen på utomhusundervisning vid Sege å i Svedala.

I uteklassrummet finns bänkar där eleverna kan ha undervisning under bar himmel.Bild: Jessika Cansund
På onsdagen är det dags för invigning av Svedalas nya uteklassrum, intill fotbollsplanerna vid Aggarpsvallen. Där ska skolklasser kunna lära sig mer om naturen i området kring Sege å.
– Det är ett sätt att flytta lärandet ut i naturen. Många lär sig lättare av att göra än att läsa, säger Jessika Cansund, projektsekreterare på på Segeåns vattendragsförbund och vattenråd.
Arbetet med projektet har pågått sedan våren 2017, och färdigställandet av uteklassrummet har dragit ut på tiden, bland annat då man hade svårt att hitta en entreprenör.
”Jag är väldigt glad att uteklassrummet är färdigt nu, och kan nyttjas”, säger projektledare Jessika Cansund.Bild: Privat
I ”klassrummet” ingår bland annat tio olika sorters svenska träd, som planterats på området.
– Där kan man gå runt bland träden, känna på barken och titta på bladen, och träna på att artbestämma dem, säger Jessika Cansund.
Där finns också bänkar där man kan hålla lektioner under bar himmel, och utrustning, som håvar.
Högsäsongen för uteklassrummet kommer att vara april till september, då det finns som flest insekter vid ån.
Satsningen är en del i Segeå-projektet, och är finansierad till hälften med så kallat LONA-bidrag från länsstyrelsen. Den totala budgeten är på 250 000 kronor.
Vid onsdagens invigning bjuds allmänheten in mellan klockan 16 och 19. Då blir det bland annat grillning, visning av el-fiske (ett sätt att ta upp fiskar, med hjälp av svagström, som inte skadar dem), håvning och artbestämning av insekter, tipsrunda och skräpplockartävling.
Med hjälp av håvar och luppar kan eleverna titta närmare på naturen kring Sege å.Bild: Jessika Cansund
Uteklassrummets högsäsong blir april till september.Bild: Jessika Cansund
Uteklassrummet är ett sätt att flytta lärandet ut i naturen. "Många lär sig lättare av att göra än att läsa", säger Jessika Cansund om satsningen.Bild: Jessika Cansund
Gå till toppen