Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stena Impero fortfarande kvar i iransk hamn

Svenskägda fartyget Stena Impero ligger kvar i hamnen i iranska staden Bandar Abbas – trots Irans besked för två dagar sedan om att den beslagtagna oljetankern är fri att lämna.

En motorbåt och en helikopter från Irans revolutionsgarde rör sig runt oljetankern Stena Impero som beslagtogs den 19 juli i Hormuzsundet. Bilden är från den 21 juli.Bild: Hasan Shirvani/AP/TT
– Det är knäpptyst tyvärr, vi väntar och ser hur det utvecklas. Vad vi förstår så har besluten tagits, men därefter är det något som inte gått igenom hela vägen så att fartyget får tillstånd att segla, säger Erik Hånell, vd på rederiet Stena Bulk.
Stena Impero beslagtogs av Irans revolutionsgarde den 19 juli när fartyget färdades genom Hormuzsundet. I söndags kom så beskedet från Iran – oljetankern, som seglar under brittisk flagg – var fri att lämna Bandar Abbas.
– Den rättsliga processen är avslutad, och baserat på det är förutsättningarna för att släppa oljetankern fri uppfyllda och oljetankern kan åka, sade talesperson Ali Rabiei under en presskonferens enligt nyhetsbyrån AFP.
Men efter beskedet från Iran har inget hänt och fartyget är enligt Erik Hånell kvar i iransk hamn. Bland annat saknas ett tillstånd från hamnen att låta fartyget segla.
– Sedan finns fortfarande vakter kvar ombord, säger han.
Enligt Muhammed Rastad, chef för Irans hamn- och kustorganisation, är beslaget av Stena Impero hävt och fartyget genomgår nu ”förfaranden för att lämna Bandar Abbas hamn”, citeras Rastad av den iranska nyhetsbyrån Ilna enligt AFP.
Iran har sagt att oljetankern befann sig på iranskt vatten när den beslagtogs, vilket Storbritannien och Stena Bulk har bestridit. Enligt Iran beslagtogs fartyget på grund av brott mot sjöfartslagar.
Besättningen som är kvar ombord består av 16 personer från Ryssland, Lettland, Indien och Filippinerna. De mår bra trots omständigheterna, säger Hånell.
– De är vid gott mod för tillfället och fysiskt är de okej.
De har ingen tillgång till internet på fartyget, men har tillåtelse att prata med sina anhöriga över telefon tio minuter per dag. Besättningen har bland annat arbetat med lasthantering, men den senaste tiden på fartyget har präglats av mycket väntan, säger Hånell.
– De har inte haft jättemycket att göra ombord, utan det har varit dels väntan och dels osäkerhet, och därav den psykologiska pressen de upplever hela tiden.
Stena Bulk trycker nu på genom alla kontakter de har för att få veta mer om när fartyget kan lämna iranskt territorialvatten, enligt Hånell.
Beslaget av Stena Impero har av många setts som en vedergällning för att den iranska tankern Grace 1 (nu omdöpt till Adrian Darya) beslagtogs av brittiska styrkor vid Gibraltar några veckor tidigare. Det fartyget släpptes för en tid sedan.
Gå till toppen