Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Birk Andersson skapar anarkistisk haiku åt folket

Birk Andersson upptäckte sin poetiska ådra på en pendelbuss. Nu har han alltid ett block i fickan och är aktuell med sin tredje samling anarkistiska haikuer. "Jag tycker att ord är fantastiska", säger han.

Birk Andersson.Bild: Irina Bernebring Journiette
Klockan är lite efter 15 en fredag och Birk Andersson har precis lämnat jobbet på Malmö stad. Men innan dess skickade han ut veckans fredagshaiku: Slående lik, zombiefilm, och kaffekön.
– Jag gillar att tänka ut ord med dubbla betydelser, säger han om veckans dikt och skrattar.
– Mitt skrivande blir en dekonstruktion av språket och ett sätt att avslöja saker i det, fortsätter han.
Kontrast kan bli kon-trast och myggor i Kivik suger musten ur diktaren, som kan hitta ordvitsar i allt. Nu samlar han sina bästa alster i sin tredje bok: "Haiku åt folket".
Skrivit har han alltid gjort, men det tog tid innan han hittade sin genre. För tre år sedan jobbade han i Sjöbo och på bussen på väg dit började han knåpa på haikuer. Några månader senare hade han skrivit hundratals.
– Jag har lite lätt storhetsvansinne så jag valde ut de 125 bästa och skickade till ett förlag som nappade direkt.
Sex månader senare kom den första boken ut. Nu har Birk lämnat jobbet på stadsbyggnadsförvaltningen i Sjöbo för arbetet på dokument- och ärendesektionen i Malmö och bytt busspendlingen mot cykel. Det innebär att han har fått hitta nya tillfällen att vara kreativ.
– Jag har aldrig tråkigt när jag står och väntar någonstans, säger han och berättar att han alltid har med sig ett litet block.
– Jag tror att det finns en stor potential i haikuer, säger han om den japanska diktformen som för den oinvigde kan verka svår.
En traditionell haiku ska innehålla 17 stavelser uppdelat på tre rader i delar om 5–7–5 och på något sätt knyta an till en årstid, utan att nämna den. Men Birk drar sig inte för att bryta mot traditioner.
– Jag kan inte räkna stavelser. Jag vet inte ens hur många stavelser ordet stavelser har, säger han och kallar sina egna verk för anarkistiska haikuer så att han kan leka med formen utan att få kritik av traditionalister.
I den första boken introducerade Birk idén om anarki i diktform. I bok två fördjupade han sig i idéer om miljö och klimat och nu har tankar om politik och arbete legat till grund för diktandet. Just miljöfrågor ligger Birk, som tidigare jobbat på Naturskyddsföreningen och är en uppsats ifrån en examen i klimatstrategi, varmt om hjärtat.
– Men nudister är roligast att skriva om, säger han.
Varför det?
– Det finns så många roliga saker att undra på i relation till nudister. Som om nudister spelar klädpoker – då förlorar de innan de har börjat spela. Eller att nudister aldrig kan ta på sig en offerkofta, säger han och lägger till att han vill utmana föreställningen om poeten som någon tråkig typ.
Att inte vara tråkig betyder inte samma sak som att allt är tramsigt.
– Jag är emot poesi som en pretentiös grej – men det kan inte bara vara ordvitsar utan innehåll, då blir det banalt, säger han och fortsätter:
– Men när man jobbar mycket med excelfiler, budget och tidsplaner, då är det kul att kunna göra något annat som är kreativt.
Den 1 oktober lanseras den nya boken på Poeten på hörnet och de tidigare samlingarna har tagits emot väl. Birk Andersson har läst upp på allt från Bokmässan till standup-event och sålt böcker till kollegor, andra poeter och Timbuktu.
– Det känns extra roligt. Jag har lyssnat mycket på hiphop men kan inte rappa så då får jag skriva haikuer i stället, säger han.
Fakta

Birk Andersson

Ålder: 32 år.

Bor: På Limhamn.

Gör: Projektassistent på Malmö stad.

Aktuell: Med sin tredje samling med haiku-dikter: Haiku åt folket. Boken lanseras tisdagen den 1 oktober klockan 18–19 på Poeten på Hörnet.

Gå till toppen