Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”De ekonomiska tillskotten får positiva följder för P7 och de skånska hemvärnsbataljonerna.”

Att vårt land är självständigt och att vårt närområde präglas av säkerhet och stabilitet är grundläggande förutsättningar för att ett starkt samhälle ska kunna byggas. Det skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) tillsammans med sina två partikamrater Annelie Karlsson och Niklas Karlsson.

Vid Södra skånska regementet P7 utbildas just nu 320 värnpliktiga som rycker ut sommaren 2020, skriver artikelförfattarna.Bild: Lars Brundin
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Det finns behov av investeringar i stora delar av det svenska samhällsbygget. Sjukvården, skolan och klimatomställningen är alla områden med stora behov av ekonomiska tillskott.
Tyvärr har de senaste årens säkerhetspolitiska utveckling i vår del av Europa gått åt fel håll. Det ställer krav på investeringar även i Sveriges nationella försvarsförmåga.
Det är bakgrunden till att regeringen häromveckan kom överens med Centerpartiet och Liberalerna om att, utöver tidigare fattade beslut, tillföra det militära försvaret fem miljarder kronor år 2022 och därefter tillföra ytterligare fem miljarder årligen fram till och med 2025.
Helheten i Försvarsberedningens förslag, som presenterades i maj i år, ska genomföras på ett sätt som ryms inom de ekonomiska ramar som överenskommits.
Sommaren 2018 ryckte 65 färdigutbildade värnpliktiga ut från Södra skånska regementet P7. Sommaren därefter ytterligare 240 och just nu utbildas 320 värnpliktiga som rycker ut sommaren 2020.
De ekonomiska tillskotten till det militära försvaret får naturligtvis också positiva följder för P7 och de fyra skånska hemvärnsbataljonerna. Exakt vilka konsekvenserna föreslås bli, och hur stora, presenteras i den försvarspolitiska propositionen hösten 2020.
Det säkerhetspolitiska läget har försämrats bland annat genom den ryska aggressionen mot Georgien 2008, den olagliga annekteringen av Krim och den pågående konflikten i Ukraina. Rysslands övningsverksamhet har ökat och blivit mer komplex, samtidigt som landets militära uppträdande kring Östersjön stundtals har varit provokativt, oprofessionellt och vid flera tillfällen direkt farligt. Vi ser dessutom hur länder tappar tron på internationellt samarbete och istället betonar det nationella egenintresset. Allt detta ställer nya och större krav på att samhället ska kunna stå emot nya utmaningar och kräver även en förbättrad nationell försvarsförmåga.
Sverige är militärt alliansfritt och ska så förbli. Men säkerhet byggs bäst tillsammans med andra, genom diplomati och fördjupade samarbeten. Därför har regeringen arbetat hårt och intensivt med att fördjupa försvarssamarbetet med andra länder och organisationer i vårt närområde. Det gynnar svensk säkerhet och svensk försvarsförmåga. Samarbetet med Finland är det som går längst.
Sverige och Finland delar historia, geografi och gemensam syn på säkerheten. Därför har vi kunnat påbörja en planering som möjliggör ett gemensamt agerande, och om vi så beslutar, vid händelse av kriser och i förlängningen även krig. Även samarbetet med länderna kring Östersjön och med Storbritannien har fördjupats, liksom den transatlantiska länken till USA.
För att de nödvändiga satsningarna på det militära försvaret inte ska tränga ut nödvändiga satsningar på välfärd, rättssamhälle och klimatomställning kommer en skatt på banker och finansiella aktörer att införas.
Bankskatten kommer år 2022 att ge staten nya inkomster i storleksordningen fem miljarder kronor, vilket beräknas finansiera hela tillskottet till det militära försvaret för 2022. Förra året gjorde banksektorn en vinst på 112 miljarder kronor och för oss socialdemokrater är det självklart att den bidrar till vårt lands säkerhet.
Vi socialdemokrater vill bygga ett starkt samhälle, som ger människor trygghet i vardagen och som ger människor framtidstro. Att vårt land är självständigt och att vårt närområde präglas av säkerhet och stabilitet är grundläggande förutsättningar för att ett starkt samhälle ska kunna byggas.
Peter Hultqvist (S), försvarsminister.
Annelie Karlsson, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.
Niklas Karlsson (S), vice ordförande i Försvarsutskottet.
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen