Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Drogpåverkade inbrottstjuvar får fängelsestraff

De drabbade påverkades starkt av att någon rotat runt i deras hem. Nu döms två män för inbrotten, som skedde i Burlöv och Staffanstorp i början på augusti.

Männen dömdes nyligen i Lunds tingsrätt.Bild: Johan Nilsson/TT
Det första inbrottet skedde i Burlövs kommun. När familjen kom hem stod fönstret öppet, och en ruta var krossad, har kvinnan som bor i huset berättat.
Väl inne i bostaden kunde de boende konstatera att allt från smycken till kläder, spel och telefon hade stulits. Värdet uppgick till omkring 37 000 kronor. Efteråt har kvinnan känt sig orolig och illa berörd av att någon rotat bland deras saker.
Dagen därpå skedde ett annat inbrott, denna gång i Staffanstorps kommun.
När familjen kom hem var polisen redan på plats, och det var stor oreda i huset, har en av de boende berättat. Saker låg också omkringslängda, sonens rum var helt förstört, och det låg krossat glas både inomhus och på uteplatsen. Tjuvarna fick med sig två smartklockor.
Familjen har också påverkats starkt av inbrottet, bland annat genom att vakna på nätterna och reagera på ljud.
Redan samma dag som inbrottet i Staffanstorp greps två män, som sedan häktades och åtalades.
Nu döms båda för grov stöld, den ena även för narkotikabrott. Den ena mannen får sex månaders fängelse, den andra nio månader. De ska också betala skadestånd på sammanlagt 47 200 kronor – till de målsägande och till ett försäkringsbolag.
Åklagaren yrkade även på att männen skulle utvisas från Sverige. Men tingsrättens menar att brotten inte är så pass allvarliga att de utgör skäl för utvisning.
Båda männen har erkänt inbrotten. Anledningen var att de hade tagit droger, berättar de.
Gå till toppen