Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lugnt, lent och njutbart

Alexander Agrell har lyssnat till sångerskan Mette Juuls senaste album.

Mette Juul: cool och kontrollerad, men samtidigt med värme.Bild: Alex Nyborg Madsen

Mette Juul

JAZZ. Change.

Emellanåt dyker det upp musik som varken är ny, överraskande eller kryddad med stora gester. Bara rätt upp och ned bra och njutbar.
Den danska sångerskan Mette Juul har utvecklat konsten att sjunga jazzballader långt. Hon jobbar med små gester och nyanser, får trots det mycket gjort och varierar skickligt sina uttryck och fraseringar.
Juul är cool, men har samtidigt värme i rösten. Musiken hålls lugn och len hela vägen, utan att bli tråkig. Mest fart och drama är det i ”Get out of town”, som fått en lyckad lutning åt moll, ett par rappare spår till skulle inte ha skadat.
Jazzstandards varvas med Antonio Carlos Jobims ”Double rainbow” och ”Dindi” och finstämda original av sångerskan själv. Några andra musiker kompar lyhört och stoppar in små solon, som sammantaget känns för anonyma och försiktiga för att tillföra särskilt mycket.
Gå till toppen