Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stena Impero kvar – fortsatt oklara besked

Beslagtagandet av den svenska tankern Stena Impero har hävts, uppger Irans utrikesdepartement. Men en utredning gällande ”några av dess överträdelser” fortgår, skriver Abbas Mousavi, talesperson för departementet, på Twitter.

Brittiskflaggade Stena Impero i hamnen Bandar Abbas. Arkivbild.Bild: AP/TT
Om beskedet innebär att Stena Impero, som seglar under brittisk flagg och beslagtogs av Irans revolutionsgarde i juli, är ett steg närmare att få lämna Iran är dock oklart.
I söndags meddelade Iran att oljetankern var fri att lämna hamnen Bandar Abbas där den varit sedan den beslagtogs. Men inget har hänt hittills enligt företagets vd Erik Hånell som fortfarande väntar på besked.
”Vi vet inte var i processen från att beslutet tagits till att ordern att släppa fartyget av hamnmyndigheterna fastnat. Detta har vi väntat på sedan i söndags”, skriver han i ett sms till TT.
Iran har sagt att oljetankern befann sig på iranskt vatten när den beslagtogs, vilket Storbritannien och Stena Bulk har bestridit. Enligt Iran beslagtogs fartyget på grund av brott mot sjöfartslagar.
Vad Irans utredning och anklagelser mot Stena Impero handlar om vill Erik Hånell inte spekulera i.
”Jag vill inte spekulera i vad den säger så länge vi inte vet vad som ligger bakom i form av en direkt anklagelse mot rederiet och fartyget”, skriver Hånell.
Gå till toppen