Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uppmanade folk att skicka pengar till IS – nu ställs Arlövsbon inför Högsta Domstolen

Fallet med Arlövsbon som dömts för att ha uppmanat till finansiering av terrorsekten IS tas upp av Högsta Domstolen. Frågan gäller inte om han verkligen manade folk att skicka pengar till IS, utan om det är olagligt.

Sydsvenskan har tidigare skrivit om mannen från Arlöv som mellan oktober 2014 och mars 2015 under fingerat namn publicerade uppmaningar på Facebook om att skicka pengar till IS och Jabhat al-Nusra. Båda organisationerna är terrorlistade av FN och EU.
"”Hjälp oss att förse bröderna vid fronten med vapen så den kan hämnas våra syskon", skrev han bland annat.
Läs också Arlövsbo döms till fängelse för att ha uppmanat folk att skänka pengar till Islamiska staten
Han dömdes mot sitt nekande i tingsrätt och hovrätt till sex månaders fängelse enligt den nya lagen om "offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt farlig brottslighet."
Nu tas fallet upp av Högsta Domstolen.
Själva handlingen, att mannen peppat allmänheten att skicka pengar, är inte omtvistad. Frågan gäller om det var olagligt.
Inte enligt mannens advokat Thomas Olsson som menar att IS och Nusra i det här fallet ska betraktas som stridande parter och inte terrorgrupper och att han därför inte bröt mot svensk terrorlag:
– Han är anklagad för uppmaningen att ”förse bröderna i fronten med vapen”. Det framgår ju uttryckligen att det handlar om att bistå en väpnad grupp som är i konflikt med den syriska regimen, säger advokaten till SVT Nyheter.
Åklagaren håller inte med om den analysen:
– De här grupperna har på ett upprepat och systematiskt sätt begått våldshandlingar mot civila i syfte att injaga skräck hos befolkningen, även om de samtidigt också deltagit i reguljära stridigheter, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman till SVT.
Gå till toppen