Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Döms för hets mot folkgrupp efter Facebookkommentar

"Ut med dom! Parasiter och kackerlackor" skrev en 70-årig man på Facebook. För det döms han till villkorlig dom och dagsböter av Malmö tingsrätt. Samtidigt frias han för en annan kommentar.

Kommentarerna som tingsrätten prövade postades på en Facebookgrupp.
Den 70-årige mannen kommenterade inlägg i Facebookgruppen Stå upp för Sverige. Två av de kommentarerna har nu prövats av Malmö tingsrätt – den ena är hets mot folkgrupp, den andra inte.
– Det är nyanser som gör att vi tyckte att det var skillnad på de här två kommentarerna, säger rådman Jacob Heister.
Mannen själv är ångerfull och tycker i efterhand det var dumt att skriva båda kommentarerna.
Den ena kommentaren var postad under en bild och text som handlade om flyktingbarn i Sverige som klagade på mat, bostäder och pengar.
Därför menar tingsrätten att kommentaren – "Ut med dom! Parasiter och kackerlackor" – riktade sig mot invandrare i största allmänhet. Alltså hets mot folkgrupp.
I den andra kommentaren skrev 70-åringen under en post som handlade om en man som anmält Kriminalvården för övervåld under en utvisning. Kommentaren löd: "Övervåld! Då kan han åka tillbaks till sitt land så kan han få se på övervåld! Jävla parasiter".
Det är inte hets mot folkgrupp, enligt domen.
– Nej, den handlar om en viss händelse och kommentaren är inte inriktad på personer med visst ursprung. Han kommenterar förhållandet att utvisningen blev kostsam – det är det som han reagerar på, säger Jacob Heister.
I domen skriver tingsrätten att kommentaren är olämplig – men inte hets mot folkgrupp.
– Det här faller på var sin sida av vad som är straffbart. Jag har även haft andra mål där någon har postat saker som faller inom det som är tillåtet när det gäller rätten att yttra sig och andra inlägg som faller utanför – och in under det som är straffbart, säger Jacob Heister.
Fakta

Hets mot folkgrupp

Att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Källa: Åklagarmyndigheten

Gå till toppen