Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

KD: Ambulanser ska avlasta polisen

Kristdemokraterna vill satsa en miljard kronor på sociala insatser mot kriminalitet. Bland annat vill man att så kallade psykiatriambulanser ska ta hand om självmordsbenägna.

Kristdemokraternas rättspolitiske talesperson Andreas Carlson. Arkivbild.Bild: Lars Schröder/TT
KD har med flera nya förslag mot kriminaliteten i sin budgetmotion för 2020. Jämfört med regeringens budgetproposition vill partiet lägga en miljard kronor mer på sociala åtgärder och 840 miljoner kronor mer på rättsväsendet.
En nyhet är att KD vill satsa 280 miljoner kronor på ett 20-tal psykiatriambulanser som framförallt ska hjälpa självmordsbenägna personer. I dag får oftast polisen rycka ut i sådana fall.
– Det bör inte i första hand vara en polisiär uppgift att hjälpa personer med så allvarlig psykisk ohälsa att de är självmordsbenägna, säger KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson.
Tanken med psykiatriambulanserna är att polisen ska kunna ägna sig åt att bekämpa brottslighet i stället.
KD vill också ge socialtjänsten 410 miljoner kronor mer. Pengarna ska framför allt användas till metodstöd för arbete med unga, kompetensutveckling och nationell samordning. Ytterligare 200 miljoner kronor vill partiet lägga på 550 fler platser i jourhem, där barn i en akut situation kan placeras om de far illa.
Även regeringens 34 punktsprogram mot gängkriminaliteten innehåller sociala åtgärder, men Carlson anser att de inte är tillräckligt konkreta.
När det gäller rättsväsendet så vill KD höja anslaget till domstolarna med 440 miljoner kronor, utöver den höjning på 280 miljoner som regeringen föreslagit.
Carlson påpekar att regeringen bara ger domstolarna drygt hälften av vad de begärt.
– Det skulle innebära att det blir sparbeting i många tingsrätter, vilket skulle ge helt fel signal i en tid när hela rättsväsendet måste byggas ut kraftigt för att möta gängkriminaliteten.
Fakta

KD:s förslag på sociala insatser 2020

Psykiatriambulanser: 280 miljoner kronor (mkr)

Nationell krissocialjour: 50 mkr

Socialtjänst: 360 mkr

Kriminalvårdens arbete med unga gängmedlemmar: 50 mkr

Jourhem: 200 mkr

Statens institutionsstyrelse: 50 mkr

Stöd civilsamhället i utsatta områden: 10 mkr

Summa: En miljard kronor

Källa: Kristdemokraterna

Fakta

KD:s förslag för rättsväsendet 2020

Anslagshöjningar utöver regeringens förslag i miljoner kronor (mkr)

Polisen: 250 mkr

Sveriges domstolar: 440 mkr

Kriminalvården: 70 mkr

Insatser mot våldsbejakande extremism: 30 mkr

Beredskapspolis: 40 mkr

Enhet mot tvångsäktenskap: 10 mkr

Summa: 840 mkr

Källa: Kristdemokraterna

Gå till toppen