Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Statarmuseet prisas som Årets arbetslivsmuseum

De berättar om statarnas liv för nya generationer på ett levande sätt. Därför prisas museet i Torup som Årets arbetslivsmuseum.

Statarmuseet prisas för sitt arbete med att berätta statarnas historia.Bild: Rolf Olsson
Statarmuseet är "Årets arbetslivsmuseum 2020". Det enligt Arbetets museum, som är med och delar ut utmärkelsen.
I Sverige finns runt 1 500 arbetslivsmuseer, som till stor del drivs med ideella krafter. Varje år uppmärksammas ett av dem som en inspiration för andra verksamheter.
I utmärkelsen ingår en prissumma på 25 000 kronor.
Juryn motiverar årets val bland annat med att skolklasser kan kliva rakt in i historien hos Statarmuseet:
"Här har man grävt i myllan efter berättelser som gör att besökarna idag kan känna historien i händerna, på platsen där den en gång utspelade sig", står det i motiveringen.
Man lyfter också fram upplevelsen av hur djur, människor och brukandet av jorden är beroende av varandra. "Här berättas om landsbygdens industriarbetare, statarfamiljens, hårda villkor; från mjölkningsplikten till de långa arbetsdagarna på åkern."
Bakom utmärkelsen står Arbetets museum i samverkan med ArbetSam (Arbetslivsmuseernas Samar­betsråd), Statens försvarshistoriska museer, Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet.
De senaste årens utmärkelser

De har också utsetts till "Årets arbetslivsmuseum"

2019: The Glass Factory, Boda glasbruk

2018: Råbäcks mekaniska stenhuggeri, Hällekis

2017: Svenska skoindustrimuseet, Kumla

2016: Gotlandståget, Gotland

Gå till toppen