Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Falafel-VM blir av i Malmö – arrangeras i december

Det blir ett falafel-VM i Malmö i år. Efter att ha ställt in tävlingen i somras är det nu klart att VM-tävlingen blir av i december. Men den kommer inte att vara öppen för allmänheten att besöka, utan avgöras i ett stängt restaurangkök.

Yusef Houji från Nordisk Falafel i Köpenhamn plockade hem världens första falafel-VM i Malmö i förra året. Här tar han emot priset från Pierre Orsander och Titti Qvarnström. I bakgrunden jurymedlemmarna Matan Levy och Sandra Mastio.Bild: Johan Nilsson/TT
Det allra första världsmästerskapet i falafel avgjordes i Malmö sommaren 2018. Fjorton tävlande gjorde upp i International Falafel Award utanför Malmö konsthall och vinnare blev Nordisk Falafel från Köpenhamn. Men på plats fanns även tävlande från Japan och Danmark.
Planen var sedan att arrangera VM-tävlingen igen i juni 2019, men förberedelserna drog ut på tiden så i maj tvingades arrangörerna flytta fram tävlingen.
Nu står det klart att tävlingen kommer att avgöras den 14 december, men inte inför en publik. Istället kommer falafel-VM att avgöras i restaurangen Lokal 17:s nya studiokök i Studio-huset på Hjälmarekajen. Studioköket var tidigare en fish & chips-restaurang.
– Vi vill kunna göra tävlingen mer professionellt och inte bli styrda av yttre påverkan så som väder, säger arrangören Pierre Orsander.
Liksom förra året kommer tävlingen att avgöras i rundor – kanske fem i taget och sen är det dags för fem nya. Allt kommer att livestreamas så att man kan följa tävlingen på nätet.
– Förhoppningen är att vi sen kommer att kunna presentera vinnaren på någon form av mingel på Lokal 17, säger Pierre Orsander och berättar att det redan finns tävlingsansökningar från länder som USA, Schweiz, Japan, Ryssland och Kuwait.
Varför blir det en VM-tävling i december tio dagar innan jul?
– En anledning är att vi ju vill att det ska vara ett årligt evenemang, så vi ville få det gjort i år. En annan anledning är att vi fått bidrag för att arrangera det i år, så det hade ställt till det om vi hade skjutit på det till nästa år, säger Pierre Orsander.
Håll koll på Malmös matliv – följ Dygnet Runt på Facebook och Instagram.
Gå till toppen