Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

IOK-ledamoten: Värre med filmning än rasism

Rasismen inom italiensk fotboll fick Fifa-ordföranden Gianni Infantino att ryta ifrån. Men Italiens högste idrottsbas Giovanni Malagò, tycker att det är värre med fotbollsspelare som slänger sig.

Inters Romelu Lukaku är van vid att höra rasistiska tillmälen från publiken. Arkivbild.Bild: Luca Bruno/AP/TT
– Fansen som hånar svarta spelare gör fel. Men det är ännu mer fel när någon som tjänar 3 miljoner euro dyker i straffområdet och gladeligen tar straffen själv, säger Malagò till Radio24, uppger insidethegames.biz.
Att Malagòs uttalande är kontroversiellt, och definitivt inte underlättar i kampen för att få bort rasismen inom fotbollen, beror på att han basar över italiensk idrott som ordförande i den nationella olympiska kommittén. Han är också ledamot i Internationella olympiska kommittén.
Under de fem första veckorna av fotbollssäsongen har det vid flera tillfällen skrikits rasistiska glåpord från läktarplats under italienska fotbollsmatcher. Bland annat hördes apljud när Inters Romelu Lukaku skulle slå en straff mot Cagliari.
Och efter att en match mellan Atalanta och Fiorentina stoppats tillfälligt av domaren, på grund av supportrarnas rasistiska tillmälen, krävde Internationella fotbollsförbundets ordförande Gianni Infantino krafttag från de italienska myndigheterna.
– Vi kan inte tillåta rasism i samhället eller inom fotbollen. Situationen i Italien har inte förbättrats och det är allvarligt, sade han i italiensk tv.
– Man måste identifiera de här personerna och slänga ut dem från arenorna. Det behövs, precis som i England, garanterade straff.
Gå till toppen