Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stina Jackson: Det känns helt overkligt

Stina Jackson har skrivit årets bok, det tycker de läsare som har röstat på ”Silvervägen” i Bonniers Bokklubbars tävling. Debutanten själv beskriver succén som ”overklig”. – Det känns svårt att ta in, säger hon.

Författaren Stina Jacksons "Silvervägen" är Årets bok. Pressbild.Bild: Francis Löfvenholm
Kriminalromanen ”Silvervägen” är Stina Jacksons debutroman, en kuslig sorgeskildring som utspelar sig längs väg 95, som skär genom Norrlands inland. Den har tilldelats flera priser och nu även utsetts till Årets bok av läsarna.
– Det känns helt fantastiskt och helt overkligt. Speciellt eftersom det är läsarna som har röstat. Jag har svårt att tänka mig något finare och känner mig oerhört hedrad, säger hon.
Stina Jacksons skrivande utlöstes av en livskris när hon avbröt sina juridikstudier. Att en debutroman översätts till 27 språk och blir en försäljningssuccé hör inte till vanligheterna och var inget hon hade väntat sig.
– Min rädsla från början var att ingen skulle läsa den. Jag läste någonstans på nätet att en debutbok oftast säljs i 900–1 500 exemplar så jag tänkte att så länge jag säljer som en vanlig debutant så är det okej. Att det skulle bli så här stort fanns inte på kartan, säger hon.
”Silvervägen” handlar om Lelle, vars 17-åriga dotter har försvunnit spårlöst. Samtidigt får man följa Meja, som är lika gammal som dottern. När ännu en ung flicka försvinner knyts Mejas och Lelles öden samman. Att den inte är en typisk kriminalroman kan vara en del av succén, tror Stina Jackson.
– Jag ville utforska vad som händer hos en människa som redan har förlorat allt. Jag har aldrig varit intresserad av polisarbete eller av att ha en traditionell utredare. Det kan vara det som har gjort att boken sticker ut.
Sedan 2006 bor hon i Denver, Colorado. Skrivandet beskriver hon som ett sätt att komma närmare hemtrakterna kring Skellefteå. Men att flytta tillbaka på heltid är inte aktuellt.
– Hemlängtan blir värre med åren. Jag sitter mycket på Hemnet, det första steget jag skulle vilja ta är att köpa en stuga i Västerbotten att sitta och skriva i, säger hon.
Fakta

Stina Jackson

Stina Jackson är född 1983 och uppvuxen i Skellefteå, men bor sedan 2006 i Denver, USA. Hennes debutroman "Silvervägen" har vunnit flera priser, bland annat utsågs den i fjol till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin och Jackson tilldelades Glasnyckeln av Skandinaviska Kriminalsällskapet.

Fakta

Årets bok

Årets bok röstas fram av läsare som får välja mellan tolv olika böcker. De tolv böckerna har nominerats av Bonniers bokklubbars redaktörer. Kriterierna som de väntas uppfylla är att böckerna ska ha en väl berättad historia och en hög språklig kvalitet samt tilltala en bred läsekrets. De ska också ha blivit utgivna på svenska mellan 1 maj 2018 och 30 april 2019.

Förra året vann Niklas Natt och Dag priset med debutromanen "1793". Priset delas ut på Bokmässan i Göteborg sedan 2016.

Gå till toppen