Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De ska göra Malmö till Europas streetdance-mecka

Uttagning till VM i breakdance, nytt samarbete med Skånes dansteater och ännu fler besökare än förra årets 5 000. Det är planen när den andra Malmö Dance Week går av stapeln. Inom ett par år hoppas grundarna ha satt Malmö på den internationella danskartan.
– Malmö ska bli ett streetdance-mecka, säger Martin Rosén.

Malmö Dance Week drog igång i samband med att världens största streetdancetävling Juste Debout organiserade en av sin deltävlingar i Malmö förra året.Bild: Mikael Örtenheim
I februari 2018 intog världens största streetdance-tävling Moriskan under den allra första Malmö Dance Week. Finalen i Juste Debout går av stapeln i Paris varje år, inför omkring 16 000 åskådare, men förra året organiserades för första gången en av deltävlingarna i Malmö. Tävlingen blev startskottet på ett helt nytt evenemang: Malmö Dance Week.
– Förra året skulle vi egentligen bara organisera Juste Debout – men det slutade med 40 programpunkter och att vi startade Malmö Dance Week, säger Martin Rosén.
Han, Moa Söllgård och Viktor Fröjd är alla tre dansare och aktiva i kulturföreningen Iver som organiserar Malmö Dance Week tillsammans med Malmö stad.
Den 25 oktober drar årets upplaga igång, med tio dagar av workshops, filmvisningar, föreställningar och battles. I år blir det inga uttagningar till Juste Debout under Malmö Dance Week. Däremot avslutas veckan med streetdance-evenemanget Hiphop Weekend där bland annat det skandinaviska kvalet till VM i breakdance, Undisputed, äger rum. Planen är att Hiphop Weekend ska bli ett återkommande inslag på Malmö Dance Week.
– Precis som Juste Debout är uttagningen till VM i breakdance en stor internationell tävling, säger Moa Söllgård.
Förra året besökte omkring 5 000 personer Malmö Dance Week och de tävlande kom från ett tjugotal olika länder. I år hoppas grundarna på ännu fler besökare och ännu större internationell uppslutning.
– Förra året kom folk från hela världen för att delta. Vi hade ett kompani från Kanada på plats, och föreställningar från bland annat Norge och Frankrike, säger Martin Rosén.
Martin Rosén och Moa Söllgård vill göra Malmö till en av Europas huvudstäder för streetdance.Bild: Sally Wahlstedt
Många av programpunkterna är, precis som förra året, gratis. Bland annat håller den amerikanske hiphopprofessorn Moncell ”Ill Kozby” Durden en öppen föreläsning om kulturell appropriering inom dans och på Gustav Adolfs torg blir det dagliga lunchklubbar i en container.
Dessutom väntar det svensk-kanadensiska danskompaniet Tentacle Tribes föreställning ”THREESIXNINE” på Skånes dansteater och visningar av tre dansrelaterade filmer på biograf Spegeln.
– Vi har ett nytt samarbete med Skånes dansteater. Deras publik kanske i vanliga fall inte går på streetdance, och vår publik kanske i vanliga fall inte besöker Skånes dansteater, så det blir ett spännande möte mellan olika publikgrupper. Samma sak gäller våra nya samarbeten med Palladium och Spegeln, säger Moa Söllgård.
Var befinner sig Malmö Dance Week om fem år?
– Då har Malmö blivit en etablerad streetdance-stad. Folk vet att i november åker man till Malmö för Hip Hop Weekend och Malmö Dance Week. Men det handlar inte bara om att få hit de bästa dansarna, utan också om att det hela tiden händer saker i staden, säger Moa Söllgård.
– Malmö ska bli ett streetdance-mecka, en av huvudstäderna i Europa för streetdance. Men för det krävs kontinuitet, säger Martin Rosén.
Gå till toppen