Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Drottningen invigde nya Cityringen i Köpenhamn

På söndagseftermiddagen invigde drottning Margrethe Köpenhamns nya metrolinje Cityringen. Men först passade hon på att ta ett varv med den nya linjen.

Drottning Margrethe, här i samspråk med Metroselskabets styrelseordförande Jørgen Neergaard Larsen, tog på söndagen en premiärturen med nya metrolinjen Cityringen i Köpenhamn.Bild: Philip Davali
Tusentals köpenhamnare hade samlats på Rådhusplatsen för att bevista invigningen och vara med när den nya metrolinjen öppnades för trafik klockan 15.
Även drottning Margrethe var ute i god tid. Redan två timmar innan stationen öppnade dök hon upp på Rådhusplatsen för att hinna med en underjordisk premiärtur, tillsammans med bland andra statsminister Mette Frederiksen.
Ett varv och 24 minuter senare var de tillbaka. På vägen hade de stannat till på Frederiksberg Allé station och plockat upp Frederiksbergs borgmästare Simon Aggesen.
– Det är en skön upplevelse. Det är framsynta människor långt före mig som har fattat besluten. Det har tagit lång tid. Nu kör den och binder ihop staden och därmed tycker jag att vi har kommit ett steg närmare att vara en modern storstad, sa Mette Frederiksen till DR.
– Det enda jag retar mig på är att vi inte byggde den för 150 år sedan.
Under invigningsceremonin hölls tal av bland andra överborgmästare Frank Jensen och drottning Margrethe, som avslutade med att förklara metron för invigd.
Bara någon minut senare var de första passagerarna på väg ner till station Rådhusplatsen som, tillsammans med Frederiksberg Allé station, är de första som öppnar. En timme senare öppnar de övriga 15 stationerna på den nya linjen.
Gå till toppen