Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

KD: ”Fritidskort” ska göra unga aktivare

Med ett ekonomiskt stöd till fritidsaktiviteter vill Kristdemokraterna göra barn mer aktiva. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Kristdemokraterna föreslår att skolelever ska få ett eget ”fritidskort”, laddat med 500 kronor till fritidsaktiviteter. Barn i fattiga familjer ska få störst bidrag, 2 400 kronor per år.
Partiets ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed pekar på att barn rör sig mindre trots att fysisk aktivitet har stor betydelse för hälsan. Dessutom finns det en utbredd ensamhet bland unga, anser han.
– Då vill vi stimulera att fler ska kunna delta i idrottsklubbar och föreningar och ta del av den gemenskap det innebär, säger han till SR Ekot.
Förslaget gäller barn i årskurs två till nio. Kortet ska kunna användas i regelbundna och lärarledda aktiviteter i offentligt stödda föreningar och kommunala kulturskolor.
Förslaget läggs i KD:s skuggbudget som presenteras på tisdag. Reformen beräknas kosta 850 miljoner kronor nästa år.
Gå till toppen