Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oroligt i Hongkong inför Kinas nationaldag

Sammandrabbningar mellan polis och demonstranter har pågått hela dagen i Hongkong. Protesterna sker inför Kinas nationaldag i veckan, då Hongkongledaren Carrie Lam åker till Peking för att fira.

Demonstranter har satt eld på barrikader i Hongkong.Bild: Vincent Thian/AP/TT
Tusentals demonstranter har gått genom staden under dagen, och sammandrabbningarna med polis beskrivs som de mest intensiva på flera veckor.
Tv-bilder har visat tårgasmoln, och skanderande demonstranter med munskydd eller gasmasker. Mängder av poliser var fortfarande på kvällen ute på gatorna för att försöka hålla ordning på demonstranterna, som på vissa håll satt eld på barrikader. Aktivister uppges även ha kastat brandbomber och stenar mot säkerhetsstyrkorna. Polisen har svarat med tårgas, vattenkanoner och gummikulor.
Det finns inga uppgifter om att någon skadats allvarligt.
Hongkongledaren Carrie Lam ska på måndag lämna Hongkong och resa till Peking för att fira Kinas nationaldag den 1 oktober, meddelar det lokala styret. Det sker trots att hon tidigare har sagt att hon skulle fira på hemmaplan.
Men aktivisten Arthur säger att hennes resa ändå var väntad.
– Under dessa tre månader har Carrie Lam inte brytt sig om dem som protesterar. Hon bryr sig bara om Kommunistpartiet, och den som vi kallar hennes chef.
I Peking förbereds för ett storslaget firande med bland annat en militärparad för att uppmärksamma att det var 70 år sedan Folkrepubliken Kina bildades.
En del demonstranter har under dagen rivit ner banderoller om det kommande firandet av 70-årsjubileet. Studenter har planerat att strejka under måndagen, och aktivister har uppmanat människor att klä sig i svart på nationaldagen.
Samtidigt som de pågående demonstrationerna i Hongkong samlades 200 personer på en höjd ovanför staden. De sjöng den kinesiska nationalsången, och skanderade ”Vi älskar Kina”.
– Om regeringen tar till våldsamma åtgärder så inte mig emot. Vi har sett nog, säger en kvinna, som kallar dem som protesterar på gatorna för ligister.
Tidigare under helgen har tiotusentals demokratiaktivister gått i fredliga demonstrationer. Under lördagskvällen blev det dock stundtals våldsamt när mindre grupper av maskerade demonstranter kastade tegelstenar och brandbomber, vilket möttes av tårgas och vattenkanoner från polisens håll.
Protesterna, med krav på regeringen i Peking om demokratireformer, har pågått sedan i juni.
Fakta

Hongkong

Hongkong är en särskild administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem.

Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast i principen "ett land, två system". Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Gå till toppen