Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

V tvingar upp Lundaförslag i fullmäktige

Lundaförslaget om att stoppa besparingarna inom skolan kommer inte att behandlas i kommunfullmäktige. Men nu har Vänsterpartiet kopierat förslaget ordagrant och lämnat in det som en motion – som därmed måste tas upp i fullmäktige.

Jesper Sahlén (V) kopierar Eva Roslunds Lundaförslag.Bild: Sandra Henningsson
Sydsvenskan har tidigare berättat om Lundaförslaget, som skrivits av Sandbybon Eva Roslund efter att hon läst om de planerade besparingarna inom skolan i den styrande Lundakvintettens budget.
Förslaget fick stöd av 2 016 personer. Inget annat Lundaförslag har tidigare nått ens 1 000 röster.
Men Lundaförslaget kommer inte att tas upp i kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, något som upprört flera oppositionspartier. Istället ska förslaget avgöras av kommunstyrelsen, där den styrande Lundakvintetten har egen majoritet och med all sannolikhet kommer att avslå det.
Nu har Vänsterpartiets partiföreträdare Jesper Sahlén hittat ett kreativt sätt att ändå tvinga fullmäktige att diskutera Eva Roslunds förslag.
Sahlén har helt enkelt kopierat Lundaförslaget ordagrant, kompletterat det med en inledning samt två formella så kallade ”att-satser” om att skolbudgetarna (barn- och skolnämndens och utbildningsnämndens) ska göras om, och sedan lämnat in det som en motion.
En motion måste alltid diskuteras och beslutas av kommunfullmäktige.
Troligen kommer agerandet dock inte att kunna påverka budgeten för nästa år, eftersom motionen med all sannolikhet inte kommer att hinna behandlas i fullmäktige innan året är slut.
Gå till toppen