Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Annika Strandhäll lämnar regeringen

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) avgår. Efter sambons hastiga bortgång vill hon ägna mer tid åt sin familj.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) avgår. Arkivbild.Bild: Erik Simander/TT
– Jag har meddelat Stefan Löfven att jag vill lämna regeringen i närtid och kommer att under de närmaste dagarna lämna in en begäran om entledigande, säger hon till Dagens Nyheter.
Strandhäll uppger att anledningen är att hon vill ägna sig mer åt sin familj. Hennes sambo, som hon har två gemensamma barn och ett bonusbarn med, avled hastigt i slutet av augusti.
Sedan sambons död har Strandhäll tagit paus från arbetet i regeringen. Hon beskriver den gångna tiden som jobbig för familjen.
– Orsaken till att jag fattat det här beslutet är att jag behöver kunna styra över min almanacka och fokusera på tjejerna som har det tufft just nu, säger hon.
Strandhäll lämnar dock inte politiken helt, utan fortsätter som riksdagsledamot.
– Det är också ett krävande uppdrag men det är inte fullt så mycket strålkastarljus som ett statsrådsuppdrag. Det finns möjlighet att ha lite mer regelbundna arbetstider, säger hon till DN.
Statsminister Stefan Löfven (S) skriver i ett mejl till TT att han har full förståelse och respekt för Annika Strandhälls besked och hennes vilja att ägna mer tid åt familjen.
”Annika Strandhäll har under sin tid som minister haft en väldigt tydlig ideologisk kompass. Värderingar om alla människors lika värde, jämställdhet och jämlikhet har präglat hennes politiska gärningar”, skriver Löfven och noterar att ”vi kommer att få se mer” av henne när hon känner sig redo.
Löfven återkommer inom ”en mycket snar framtid” i frågan om vem som ska bli ny socialförsäkringsminister.
Strandhäll meddelar via sin pressekreterare att hon inte vill kommentera avgångsbeskedet ytterligare.
Fakta

Annika Strandhäll

Annika Strandhäll föddes 1975 i Göteborg.

Hon utsågs till socialförsäkringsminister efter valet 2014. Mellan juli 2017 och januari 2019 var hon även socialminister.

Under sent 1990-tal blev hon aktiv i fackförbundet Vision (då SKTF). 2005 blev hon ordförande för Göteborgsavdelningen, 2008 andre vice förbundsordförande och 2011 till 2014 var hon förbundsordförande.

Strandhäll har även bland annat varit styrelseledamot i Tjänstemännens centralorganisation (TCO), Nordiska tjänstemannarådet och European federation of public service unions.

I slutet av maj i år klarade hon en misstroendeomröstning i riksdagen. Den väcktes av Moderaterna, som anklagade henne för att ha avsatt Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler av rent politiska skäl.

Strandhäll, som nekat till anklagelserna, prickades kort därefter av riksdagens konstitutionsutskott för sin hantering av petningen av Begler.

Källor: Regeringen och Nationalencyklopedin

Gå till toppen