Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polis var på plats för att lugna efter hot mot två Vellingeskolor

Under fredagen riktades hot mot två av Vellinges grundskolor.
Faran kunde avblåsas under helgen, men under måndagen var polis på plats i verksamheterna för att lugna elever, personal och föräldrar.

"Vi har gjort våra trygghetsskapande åtgärder genom att vara på plats på skolorna för att lugna personal, elever och föräldrar", säger Mats Rindborn Grahl, tjänstgörande kommunpolis på Söderslätt.Bild: Albin Brönmark
Uppgifterna om hotet mot Tångvallaskolan i Falsterbo och Ljungenskolan i Höllviken inkom efter stängning på fredagseftermiddagen.
– Det kom till oss muntligt och var riktat mot två av våra skolverksamheter, inte mot enskilda individer. I övrigt får jag hänvisa till polisens utredning, säger Vellinges utbildningschef Fredrik Wegbratt.
Händelsen polisanmäldes inledningsvis under rubriceringen olaga hot mot grupp.
– Vi avskrev hotet söndag lunch. När vi fick kontakt med och hade förhört gärningsperson kunde vi konstatera att det inte var så allvarligt som vi trodde från början, säger Mats Rindborn Grahl, tjänstgörande kommunpolis på Söderslätt.
Är den här personen misstänkt för brott i nuläget?
– Nej. Personen är avförd från misstankar, säger Mats Rindborn Grahl.
Fredrik Wegbratt blev under helgen uppmärksammad på att information om det inträffade spridits till vårdnadshavare i kommunen.
– Därför hade vi polis närvarande i skolorna under måndagen, i mångt och mycket för att lugna elever och personal som fått kännedom om det här. Vi bemannade också upp elevhälsan extra för att ta hand om eventuell oro och har haft en jourtelefon igång.
– Jag känner inte till att någon av kommunens verksamheter varit utsatta för något liknande tidigare.
Mats Rindborn Grahl menar också att händelsen är ett bra exempel på att samverkan mellan kommun, polis och andra inblandade aktörer fungerar vid en skarp situation.
– Vi tar alla hot mot offentlig verksamhet på fullaste allvar. Det som är skönt är att vi har provat systemet, och det har fungerat bra, säger han.
Gå till toppen