Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snön letar sig söderut

Snön har börjat falla på riktigt i norr. Men vintern knackar på dörren även längre söderut.

Kiruna har under natten till måndag fått en del snö. Under tisdagen väntas snöfallet röra sig söderut, till mellersta Norrland. Arkivbild.Bild: Ralf Hirschberger/AP/TT
I Jukkasjärvi i Norrbotten har ett 14 centimeter djupt snötäcke mätts upp under morgonen efter söndagens och nattens snöfall.
På söndagen utfärdade SMHI höstens första klass 1-varning för snöfall i Norrbottens inland, och den ligger fortfarande kvar.
– Vi har en del snöfall på sina håll under detta dygn, i de allra nordligaste delarna av landet, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI.
I övriga landet styr ett lågtryck vädret på flera håll under måndagen, med mycket moln och en del regn.
Under dagen väntas temperaturerna ligga på upp mot 15 grader på flera håll i södra Sverige, medan det handlar om enstaka plusgrader i de norra delarna av landet och enstaka minusgrader i fjällen.
Framåt tisdag rör sig snöfallet längre söderut och når mellersta Norrland.
– I Västernorrlands län och över Jämtland ser vi att det under tisdagen kan falla en del regn, men också snöinslag.
Även de nordligaste delarna av Dalarnas län kan få snöfall senare under tisdagen, men längre söderut än så når inte snön.
– Längre söderut är det så pass milt så det som faller faller som regn, säger Marcus Sjöstedt.
Senare under veckan och framåt helgen väntas lägre temperaturer och torrare väder med kalla nätter. Temperaturerna kommer att ligga på som mest kring tio grader i södra delarna av landet, men sjunka nattetid.
TT: Kommer det vända och bli varmare igen?
– Det är svårt att säga vad som sker i nästa vecka, om vi får in någon mildare luft. Men vi ser inget tecken på någon ordentlig värme.
Gå till toppen