Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stor protest på Lomma kommunhus mot förslag om nyanländas bostäder

Över hundra trängdes i entrén för att manifestera sitt missnöje med Lomma kommun under måndagskvällen. Men det blev inget beslut om nyanländas boende. Det behövs en bättre utredning – det var alla överens om.

Fotbollslaget började träningen mot att protestera mot politikernas planer på att säga upp nyanländas bostäder efter två år. Tränaren Lars Kruger överlämnade ett brev.Bild: Patrick Persson
Det kom pensionärer, nyanlända, barnfamiljer, ensamstående – och ett helt fotbollslag med tjejer från Nike födda 2009, alla klädda i matchställ.
– Vi är här för att demonstrera, berättade de.
Och det var alla. Migrationsverket har skickat nästan hundra flyktingar om året till Lomma under de senaste tre åren. Nu riskerar de att förlora sin bostad.
Fotbollslagets tränare reste sig upp och sa:
– Vi har haft privilegiet att få kontakt med en fin familj där en av tjejerna spelar i laget. Hon har visat framfötterna och framåtanda, sa Lars Kruger.
Sedan överlämnade han lagets brev till kommunstyrelsen ordförande Robert Wenglén (M) som tillsammans med oppositionsrådet mötte manifestationen i foajén för att svara på frågor.
”Vi är er framtida arbetskraft” stod det på en skylt och en annan: ”Låt barnen gå kvar i skolan”.
– Varför kan inte Lomma som är en så välmående kommun ta det ekonomiska ansvaret som alla andra kommuner? undrade Maria Boström Lambrén i publiken.
De nyanlända som blivit anvisade till Lomma har fått en lägenhet via socialen. Det är dessa som kommunen nu vill säga upp efter två år. Det är så länge nyanlända får etableringsstöd från Migrationsverket.
De som skulle fatta det beslutet – politikerna i Lommas socialnämnd – satt bakom stängda dörrar i möte medan manifestationen pågick innanför entrédörrarna.
– Lomma är inte rikare än andra kommuner på grund av det kommunala skatteutjämningssystemet, men det stämmer att vi har ovanligt många villor och bostadsrätter även om vi har byggt hyresrätter. Men fler hyresrätter löser inte situationen – Lomma är en attraktiv kommun, sa Robert Wenglén.
Bild: Patrick Persson
Ett beslut under måndagen skulle ha inneburit att alla nyanlända som bott två år i kommunens bostäder tvingats flytta.
De ska vara självförsörjande och hitta bostad precis som alla andra på den öppna marknaden – och då finns det inga lediga lägenheter i Lomma. Kommunen har inget eget bostadsbolag, det såldes för tolv år sedan.
Bostadsbristen blir ett problem för många barnfamiljer där barnen anpassat sig till skolan i Lomma.
– Vi är medvetna om att det tar åtta till tio år för nyanlända att bli självförsörjande och då är två år för lite. Men vi slänger inte ut några barnfamiljer på gatan, sa Robert Wenglén till demonstranterna.
Några av de nyanlända har redan lyckats fått jobb och är självförsörjande – men det finns ändå inga bostäder i Lomma.
– Jag har under hela tiden jag har bott i Lomma arbetat och försörjt mig själv, men det innebär inte att jag kan hoppa över bostadskön som är minst fyra år, sa nyanlända Dania Mustafa som deltog i manifestationen.
Åsa Mikkelsen i publiken undrade hur det är möjligt att slänga ut någon alls:
– Det står ju "tillsvidare" på deras lägenhetskontrakt! Det är ju det som upprör människor så mycket, sa hon.
Det kunde kommunstyrelsens ordförande hålla med om:
– Det är inte så bra genomfört att ge falska förhoppningar på det sättet, sa han.
Socialnämnden beslutade under tiden att skicka tillbaka ärendet till förvaltningen för fortsatt behandling. Det ska tas upp i nämndens arbetsutskott om två veckor, berättade ordförande Susanne Borgelius (M). Bland annat behöver det förtydligas att ”inga familjer kommer att ställas på gatan”, sa hon.
– Vi är överens om att det behövs en tydligare beskrivning av rutiner och innebörd, sa Susanne Borgelius.
Fakta

Bosättningslagen

Bosättningslagen kom 2016. Den gör alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända med uppehållstillstånd som anvisats till kommunen.

Kommunerna får etableringsersättning från staten för flyktingarna i två år. När det upphör är det kommunen som får hjälpa de nyanlända om de inte har eget arbete och bostad.

I flera kommuner exempelvis Täby och Staffanstorp slutar man att hjälpa de nyanlända med bostad efter två år. I andra kommuner – som Malmö – får de hjälp i fyra år.

Gå till toppen