Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: 75 år sedan Malmö FF vann cupen första gången


Det var ett bra år för Malmö FF. Första allsvenska guldet hade säkrats på våren 1944 med en seger mot AIK (då spelade Sverige klokt nog höst-vår). Och i cupen gick man fram som en slåttermaskin på den skånska fälten.

Vid otaliga tillfällen har ni påmints om när Malmö FF vann Svenska Cupen senast. Vilket som bekant är länge sen, vi behöver inte upprepa det nu.
Men det kan vara roligare att påminna om en händelse som skedde för än längre sen – men då är det positivt. Den 1 oktober 1944, mitt under brinnande världskrig, vann Malmö FF Svenska Cupen för första gången. Alltså 75 år sedan just i dag.
Eric Persson visar cuppokalen för piloten (!) som flög laget hem, Lindow Persson.
Malmö FF–Landskrona Bois 8–0
AIK–Malmö FF 1–5
Malmö FF–Hälsingborgs IF 6–0 (stavades så på den tiden.
Finalen mot Norrköping blev en tuffare historia och historisk i sig själv. 35 087 åskådare såg matchen på Råsunda, vilket än i dag ska vara rekord för en final i Svenska Cupen.
Malmö FF stod till slut som mästare efter seger med 4–3 i förlängning.
Svenska Fotbollförbundets Elof Ericsson gratulerar Börje Tapper till cupsegern och de tre målen.
Börje Tapper gjorde tre av målen, däribland det avgörande i förlängningen.
Han gjorde totalt 298 mål på 371 matcher under åren 1939-51 och var förstås pappa till Staffan som var stor stjärna i MFF på 60- och 70-talen.
Bland Malmöspelarna – jag har tyvärr inte hittat den exakta laguppställningen i finalen – återfanns också Sven Hjertsson, Sture Mårtensson, Arne Hjertsson, Kjell Rosen, Helge ”Gripen” Bengtsson, Erik Nilsson och Egon ”Todde” Jönsson.
Två av Norrköpings mål gjordes av en viss Gunnar Nordahl. Bland spelarna i Norrköping återfanns också brodern Knut, legendariske målvakten Torsten Lindberg och senare förbundskaptenen Georg ”Åby” Ericson.
Båda lagen hade ungersk tränare. MFF:s hette Istvan Wameptits och Norrköpings Lajos Czeizler.
Gå till toppen