Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Äldre i Sverige ska inte behöva leva på svältkost.

Äldre behöver vällagad och aptitlig mat för att få i sig nödvändig näring.Bild: Anna Simonsson
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Lide mad, go mad och mad i rättan tid – så kan Livsmedelsverkets nya kostråd för äldre sammanfattas på skånska. Maten är grunden för en god hälsa.
Men inte sällan ser verkligheten annorlunda ut.
I Ystad distribueras ett varmt mål mat om dagen till äldre som bor själva. Och också det är det slut med från årsskiftet. Istället hänvisas de gamla till livsmedelsbutikernas färdigrätter som de – om det finns behov – ska kunna få hjälp att värma.
"Det blir lite av en katastrof", säger till Aftonbladet 89-årige Olle Mårtensson, som bor på en gård utanför Ystad.
För honom är den varma lunchen som kommer vid 12-tiden något av dagens höjdpunkt – för måltiden i sig och för den sociala kontakten med dem som levererar maten.
Socialförvaltningen i Ystad gick back med 36 miljoner kronor förra året, i år ska underskottet ner till 24 miljoner. Så vid årsskiftet ryker inte bara den varma maten, även städningen ska det sparas på. Istället för varannan vecka blir det var tredje.
Kommuner som hamnat i ekonomiska svårigheter anger ofta det ökade antalet vård- och omsorgskrävande äldre som en viktig orsak. Men att gruppen riktigt gamla skulle växa de här åren borde inte ha kommit som en överraskning för någon politiker eller tjänsteman med tillgång till Statistiska centralbyråns befolkningsstatistik.
I år väntas 110 av Sveriges 290 kommuner gå med underskott, jämfört med 69 förra året. Runt om i landet vänder och vrider de ansvariga på varenda budgetpost.
I Motala bestämde politikerna att, som en av flera besparingsåtgärder, sänka temperaturen i kommunens lokaler, däribland äldreboendena, från dagens 23 grader till 20.
"Vi vill givetvis värna om de äldre, de ska inte sitta och frysa på sina hem, de kan till exempel ha filtar", tipsade kommunalrådet Kåre Friberg (M) i Aftonbladet. Ett råd han fick äta upp.
Efter kritikstormen backade kommunen. Äldreboenden ska ha 22 grader, den lägsta rekommenderade temperaturen. Folkhälsomyndigheten anser att inomhustemperaturen i bostäder för känsliga grupper som åldringar bör ligga på 22 till 24 grader.
Enligt Socialstyrelsen är undernäring ett vanligt problem bland äldre i Sverige. 2014 löpte 58 procent av dem som registrerades i Senior alert, ett nationellt kvalitetsregister för förebyggande vård och omsorg, risk för undernäring.
Många äldre får sämre aptit. Deras problem är ofta att försöka hålla vikten. Då måste matvanorna ändras. I Livsmedelsverkets kostråd, avsedda för personer över 65, rekommenderas därför fler, men mindre måltider. Och gärna en klick grädde till efterrätten.
Rådet om att äldre bör äta mindre men oftare är svårt att förena med det faktum att den genomsnittliga nattfastan – tiden mellan kvällsmål och frukost – på svenska äldreboenden åtminstone för några år sedan var 14,5 timmar, när den rekommenderade gränsen går vid 11 timmar.
Och alla de gamla, inte minst i glesbygd, som förväntas klara sig själva, som inte kan få plats på ett äldreboende, vem ska se till så att de får i sig tillräcklig och tillräckligt näringsrik mat?
Enligt personal som jobbar i äldrevården krävs det mer tid. Tid som de inte har idag.
Regeringen fortsätter med budgetsatsningar i form av "välfärdsmiljarder till kommuner och regioner som jag utgår ifrån i väldigt stor utsträckning kommer att nå gruppen äldre", förklarade socialminister Lena Hallengren (S) i P1-morgon på tisdagen.
Men det ska ministern kanske inte vara så säker på. När kommunerna sparar är inga områden fredade.
"För mig är det helt oacceptabelt att vi inte ser till att våra gamla ens får den näring som de behöver för att må så bra som möjligt", sade Yngve Gustafson, överläkare i geriatrik och senior professor vid Umeå universitet, i Studio Ett (1/10).
Just så.
Ett välfärdssamhälle som inte erbjuder sina gamla ens ordentligt med mat gör inte skäl för namnet.
Gå till toppen