Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter skandalerna i Kinesiska muren: Sju partier kräver lagändring

Efter Sydsvenskans avslöjanden om Kinesiska muren kräver nu sju partier att lagen ändras för att hindra kapade bostadsrättsföreningar.
Samtidigt försöker Malmö stad att driva igenom en tvångsförvaltning.

För tre veckor sedan stängdes dricksvattnet av i några timmar på grund av obetalda fakturor. Inte heller värmen har betalats på ett halvår. De boende i Kinesiska muren är hårt prövade och undrar: Varför händer ingenting?Bild: Hussein El-alawi
I flera artiklar har Sydsvenskan granskat de kapade bostadsrättsföreningarna i Kinesiska muren på Rosengård. Där har 150 familjer under flera år levt utan fungerande ventilation, med sporadiskt fungerande element och varmvatten, och utan någon insyn i föreningens ekonomi.
– Det är en tragedi, en fruktansvärd tragedi, och likaså med Brf Ida, säger Rasmus Ling, riksdagsledamot för Miljöpartiet.
Totalt vill nu sju partier – V, S, MP, C, L, M och SD – se en översyn och ändring av lagen.
De två föreningarna har kontrollerats av en före detta Centerpartist, Sapko Sinani, som utöver att sitta med i båda styrelserna även har skött ekonomi och fastighetsförvaltning via sitt eget företag.
– Det är uppenbarligen något som det behövs gå till botten med och göras förändringar kring, för det är inte acceptabelt att det går till på det här sättet. Även Kronofogden har ju flaggat för att det kan se ut så här på fler ställen i landet, säger Rasmus Ling.
Han berättar att frågan just nu bereds i regeringskansliet. Resultatet kan komma att bli en statlig utredning, eller ett uppdrag till exempelvis Bolagsverket att återkomma med skarpa förslag.
– Det förs diskussioner, det här är väldigt stora saker. Det måste göras något, det driver vi i MP och jag uppfattar inte att vi står ensamma i det här. Det diskuteras på de möten som sker kontinuerligt mellan S och MP samt C och L, säger Rasmus Ling.
Rasmus Ling, riksdagsledamot för Miljöpartiet, vill titta på mäklarnas informationsplikt – den bör innehålla fakta om hur föreningens ekonomi ser ut, menar han.Bild: Henrik Montgomery/TT
I fredags lade moderata riksdagsledamoten Boriana Åberg en motion i frågan. Hon skriver i sin motion att ”De senaste årens avslöjanden i Sydsvenskan om gravt missköta bostadsrättsföreningar visar med all önskvärd tydlighet att lagstiftningen behöver skärpas.”
I sin motion kräver hon:
• En utredning om hur skyddet för bostadsrättsinnehavare kan stärkas.
• Skärpt straff för styrelseledamöter som grovt missköter sina uppdrag.
• Att någon av de redan befintliga statliga myndigheterna får till uppdrag att kontrollera bostadsrättsföreningar.
Boriana Åberg, riksdagsledamot för Moderaterna, har motionerat om att skärpa straffet för styrelseledamöter som grovt missköter sina uppdrag.
Förra veckan la även socialdemokraten Hillevi Larsson en motion i samma ärende. Hon vill bland annat se:
• En statlig myndighet som utövar kontroll över bostadsrättsföreningar.
• Straffskärpningar för riktigt grova brott: ”de värsta fallen av kapning, vanskötsel och plundring av bostadsrättsföreningar bör leda till fängelsestraff”.
• Att det blir obligatoriskt för alla bostadsrättsföreningar, inte bara för riktigt stora brf:er, att lämna in årsredovisning.
Hillevi Larsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Skåne.Bild: Mårten Svemark
Liberalerna har i flera år velat ha en skärpning av bostadsrättslagen. Kraven kommer snart att förtydligas i en partimotion om bostadspolitiken:
– Jag och Liberalerna i Malmö har lobbat inom Liberalerna för att vi ska skärpa lagen särskilt vad gäller problemen med oseriösa bostadsrättsstyrelser. Inte minst utifrån vad ni uppmärksammat med Kinesiska muren, säger Roko Kursar (L), som är kommunalråd i Malmö.
Centerpartiet efterlyser också en översyn av lagstiftningen för att skydda bostadsrättsinnehavare från kapningar likt den i Kinesiska muren. Centern anordnar i november ett seminarium i Riksdagen om frågan.
Läs också Efter Kinesiska muren: Centern vill se över lagstiftningen
Vänsterpartiet efterlyste i somras en ”Lex Kinesiska muren". Momodou Malcolm Jallow, riksdagsledamot, skriver i ett mejl till Sydsvenskan att partiet tänker lyfta frågan i riksdagen under hösten som en skriftlig fråga eller interpellation.
Även Sverigedemokraterna vill se en lagändring. SD:s kommunalråd i Malmö, Magnus Olsson, skriver till Sydsvenskan att ”enligt min uppfattning är en lagändring absolut nödvändig”, samt att han har för avsikt att diskutera med partiets tre riksdagsledamöter från Malmö hur partiet ska gå vidare med frågan.
Kristdemokraterna är just nu det enda riksdagsparti som inte driver frågan om att ändra lagarna för bostadsrättsföreningar. KD:s ordförande i Malmö, Torsten Elofsson, tycker dock att Bolagsverket måste förbättra sina kontroller och att mäklare bör ha tydligare informationsskyldighet när det gäller bostadsrätter.
Malmös oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M) pekar mot riksdagen och behovet av ändrad lagstiftning. Men visst finns det något kommunen kan göra, anser han: Många av de boende i Kinesiska muren har utländsk bakgrund, och systemet med bostadsrätter där man köper en andel i en förening är inte helt lätt att förstå. Därför bör samhällsintroduktionen för personer som kommer till Sverige innehålla information om just bostadsmarknaden och bostadsrättsformen, anser Tegnhammar.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)Bild: Moa Dahlin
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) kommunstyrelsens ordförande, vill att Kinesiska muren ska tvångsförvaltas – en mycket ovanlig åtgärd för bostadsrättsföreningar:
– Jag menar att det har gått så långt att de boende i huset drabbas så hårt när basala saker i huset inte uppfylls. Då är det inte orimligt att man uppfyller kraven för tvångsförvaltning.
Detta alternativ diskuteras, som Sydsvenskan tidigare berättat, av Hyresgästföreningen och Malmö stads miljöförvaltning. Hyresnämnden kan besluta om tvångsförvaltning när det finns brister av ”allvarligt slag”, såsom exempelvis när fastighetsägaren inte betalar vatten-, värme- och elräkningarna.
– Jag tycker att man ska pröva lagstiftningen, jag hoppas att man kan komma fram snabbt i den frågan, för jag förstår de boendes frustration och tycker att det är skamligt att man ska kunna bli så utsatt för att en bostadsförening blir mer eller mindre kapad, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
För dem som bor i Kinesiska muren har situationen inte förbättrats sedan Sydsvenskans avslöjande för fem månader sedan. Under flera år har miljöförvaltningen utdömt vite för ventilationen gång efter annan. Kronofogden har försökt driva in föreningarnas stora skulder och har vid flera tillfällen hotat att sälja hela fastigheten på exekutiv auktion – men hittills har föreningarna betalat sina skulder i sista sekunden och undvikit exekutiv auktion. De boende i huset sitter i samma rävsax som förut och ser inga tecken på förändring.
Läs också Dricksvattnet stängdes av i Kinesiska muren
Fakta

Granskningen i korthet: Kinesiska muren rasar

Del 1: ”Det här är ju ett korthus”

Boende i Kinesiska muren klagar över att de saknar värme, varmvatten och ventilation.

De senaste sex åren har kommunpolitikern Sapko Sinani (C) suttit i styrelsen för Brf Thomsons väg, samtidigt som hans företag har ansvarat för både fastighetsskötseln och föreningens ekonomi. Under den tiden har föreningen varken lämnat in skattedeklaration eller årsredovisning. Medlemmarna vet inte vart deras miljoner tar vägen.

Föreningen är så skuldsatt att Kronofogden hotat att tvångsförsälja fastigheten – då skulle alla som bor där förlora sina bostadsrätter och alla pengar de har betalat för dem.

Boende kan inte sälja sina bostäder – styrelsen lämnar inte ut nödvändiga papper till mäklare.

Medlemmarna är rädda för Sapko Sinani och vågar inte kritisera honom. Flera i huset har polisanmält honom för hot och våld.

Del 2: ”Den är inte som en förening, den är som en maffia”

Grannföreningen i Kinesiska muren, Taxeringsrevisorn 2, sköts också av Sapko Sinani. Medlemmarna är helt maktlösa. För halva styrelsen finns i Stockholm. Och enligt stadgarna har bolaget Amun Capital Sweden i Stockholm 76 procent av rösterna i föreningen.

Kronofogden har hotat att tvångsförsälja den här fastigheten också på grund av dess skulder. I sista stund betalade föreningen skulderna.

Miljöförvaltningen har i fem år jagat föreningen för att ventilationen fungerar dåligt. Men styrelsen är svår att få tag på och struntar i kraven.

De som styr har valt att behålla makten, men de berättar inte varför de missköter föreningen.

Sapko Sinani lämnade styrelsen för Brf Taxeringsrevisorn 2 i slutet av maj i år.

Gå till toppen