Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Heddas placering är viktig just utifrån skolans centrala uppdrag

I insändaren reagerar jag på påståendet om att viljan att placera Hedda centralt skulle vara viktigare än skolans centrala uppdrag. Det är helt felaktigt, skriver Rasmus Törnblom (M).Bild: Emil Langvad
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Lärarna på Katedralskolan lyfter i en insändare flera viktiga frågor om helhetsperspektivet i skoldebatten i Lund. Låt mig börja med att säga att jag håller med om att debatten ofta varit alltför enkelspårig. Helhetsperspektiv och långsiktighet har ofta fått stå tillbaka. Samtidigt är jag tacksam över att insändaren ger mig ett tillfälle att utveckla hur saker faktiskt hänger ihop.
Sedan jag i våras tillträdde som ordförande i utbildningsnämnden har jag drivit frågan om möjligheten att låta utbildningsförvaltningen ta över Parkskolan. Först som evakueringslösning för Hedda och därefter som en permanent del av Katedralskolan. Katedralskolan har mycket riktigt under de senaste åren vuxit i elevantal samtidigt som lokalerna inte utökats i samma takt. De renoveringar som nu pågår på Katedralskolan är en del i att möjliggöra mer ändamålsenliga lokaler. En annan del skulle kunna vara övertagandet av Parkskolan.
I insändaren reagerar jag på påståendet om att viljan att placera Hedda centralt skulle vara viktigare än skolans centrala uppdrag. Det är helt felaktigt. Jag menar tvärtom att Heddas placering är viktig just utifrån skolans centrala uppdrag och helhetsperspektivet. Den pedagogiska lärmiljön som är planerad för Hedda på Svanetomten är bland de mest ambitiösa i Sverige. Inte i kostnad men i utbildningshänseende. Det centrala läget möjliggör dessutom ett bättre samarbete med de övriga skolorna inne i stan än vad en mer avskild placering hade medfört. Det kan handla om alltifrån effektivt nyttjande av gemensamma resurser till fortbildning för lärare och gemensamma kurser för eleverna. Med fler utbildningslokaler i centralt läge kommer man förhoppningsvis också att kunna minska den trångboddhet som idag förekommer på flera av våra gymnasieskolor.
Förslaget om att flytta Svane till Lerbäck har mig veterligen inte varit aktuell för något politiskt parti. Tvärtom är huvudspåret i den lösning som kommunfullmäktige förordar att samlokalisera Hedda och Svane (vilket faktiskt var det ursprungliga förslaget). Jag ser flera fördelar med detta. Genom att Svane tillfälligt evakueras till Parkskolan utan renovering kan sedan Katedralskolan ta över Parkskolan. Med en samlokalisering av Hedda och Svane får både grundskolan och gymnasiet nya och bra lokaler. Skolorna fortsätter som två enheter genom att grundskolan ges en egen del i skolan. Lösningen är långsiktig och möjliggör flexibilitet utifrån behovet av elevplatser i grundskola och gymnasieskola. Grundskoleleverna kan ges goda förberedelser för gymnasiestudier och duktiga grundskolelever kommer att kunna erbjudas möjlighet att läsa gymnasiekurser redan i högstadiet. Lärarnas möjligheter till fortbildning och kollegialt utbyte stärks. Allt detta är möjligt inom den befintliga planeringen av Hedda. Det om något är i mina ögon ett gott betyg till den planering som är gjord.
På torsdag gör utbildningsnämndens presidium vårt terminsvisa presidiebesök på Katedralskolan. Förhoppningsvis kan vi fortsätta detta samtal då.
Rasmus Törnblom (M) Ordförande utbildningsnämnden
Gå till toppen