Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ministern: ”Vi måste se verkligheten som den är”

Fler barn måste omhändertas tidigare – inte när det redan är försent. Det tycker socialminister Lena Hallengren som öppnar för en skärpning av socialtjänstlagen.

Socialminister Lena Hallengren (S).Bild: Jonas Ekströmer/TT
Sydsvenskan har i en rad artiklar granskat gängkriminaliteten. Vi har berättat om en skolkurator som gör anmälning efter anmälning till socialen om barn som far illa – utan att något händer.
– Det är välkommet att ni lyfter det här perspektivet så att vi inte bara ska möta gängkriminalitet med strängare straff och tuffare tag – det är väldigt viktigt att vi också förebygger, säger socialminister Lena Hallengren.
Hon öppnar nu för en förändring av socialtjänstlagen som idag bygger på att man frivilligt tar emot hjälp. När de frivilliga åtgärderna är utdömda återstår bara att barnen tvångsomhändertas.
– Vi ser att det finns insatser som föräldrarna inte går med på, men som ändå måste vidtas. Vi har bestämt oss för att titta vidare på ett "mellantvång". Det är helt uppenbart att det finns ett glapp mellan frivilliga insatser och tvångsomhändertagande, säger Lena Hallengren.
Förändringen presenteras i det 34-punktsprogram mot gängkriminaliteten som släpptes nyligen av regeringen.
Mellantvång kan till exempel vara att barnet måste delta i behandling eller ha en kontaktperson på socialtjänsten.
Förutom mellantvång ser Lena Hallengren framför sig att man ska omhänderta barn tidigare än nu.
– Vi ska inte blunda för problem och vänta för länge med att göra omhändertagande. För när man gör omhändertagandet sent ger det inte någon effekt. Vi måste se verkligheten som den är, säger Lena Hallengren.
Samtidigt pågår sedan ett par år tillbaka en omfattande utredning av socialtjänstlagen som kom 1990.
– Vi behöver verkligen se till att samverka – inte minst i de här områdena som är särskilt utpekade av polisen och där gängkriminaliteten är stor, säger Lena Hallengren.
Men socialtjänstlagen skulle också kunna bli mindre krävande, anser ministern. Idag är det många som drar sig för att söka hjälp hos socialtjänsten eftersom all hjälp måste föregås av en utredning.
– Jag hoppas på en lägre tröskel för att socialtjänsten ska kunna komma in tidigare och hjälpa.
De 20 tungt kriminella som Sydsvenskan har granskat har nästan alla varit på socialtjänstens radar tidigt – ändå har inget hjälpt. Räcker de förebyggande åtgärderna för gängkriminella?
– Vi måste fråga oss: vad hade blivit resultatet om insatserna inte hade gjorts? Har de hindrat fler från att rekryteras? Det kan man ju inte svara på, säger Lena Hallengren och fortsätter:
– Det förebyggande arbetet måste gå hand i hand med det som är polisiärt och repressivt.
Gå till toppen