Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny bilbrand i Lund: ”Lågorna var nog tre meter höga”

Strax innan klockan 01 under natten mot tisdagen stacks en bil i brand på en parkering. Lågorna hann sedan sprida sig till ytterligare en bil innan räddningstjänsten kunde släcka. ”Lågorna var nog tre meter höga”, säger Angelica Stenberg som bor intill.

Kilian Gülich hade tur, hans bil klarade sig.Bild: Ingemar D Kristiansen
Angelica Stenberg som bor precis intill hörde en hög smäll strax före klockan ett på natten.
— Jag trodde först att det var en soptunna eller sandboxen som det smällde i, för det har varit en hel del smällande och fyrverkerier de senaste nätterna. Men jag har ett fönster mot parkeringen och när jag kollade ut såg jag att det var en bil som brann. Det måste ha brunnit en stund, för lågorna var minst två meter höga.
Hon ringde 112 direkt, väckte familjen och sprang ut för att se vad som hände.
— Det blåste jättemycket och när jag kom ut hade elden spridit sig till en bil till, lågorna var nog tre meter höga.
Brandkåren kom till platsen på några minuter och släckte branden snabbt. Polisen kom strax därefter, berättar Angelica Stenberg.
Vid niotiden på tisdagsmorgonen står Kilian Gülich på parkeringen och tittar på de brända bilarna. Han har precis blivit larmad av sin sambo som hade sett nyheten på nätet.
— Hon såg bakhjulen på vår bil på en bild, så jag tänkte att nu har det smällt.
Men det var inte Kilian Gülichs vita Volkswagen som hade brunnit, utan två andra bilar precis intill.
— När jag såg det här så tänkte jag att jag nog ska köpa en Trisslott i dag. Jag tycker inte om hasardspel, men det känns att om det är någon dag jag har tur så är det i dag.
Parkeringen tillhör bostadsrättsföreningen och bilarna som brunnit brukar stå där, men Kilian Gülich känner inte ägarna.
— Men det är fantastiskt tråkigt som det har blivit, att det har kommit hit också. Vi har en Facebookgrupp i föreningen och där har det stått att det har blivit lite mer bus. Någon har fått bilen stulen, och någon fått en bilruta krossad. Fast det var i våras.
Enligt en operatör vid Sos alarm inkom larmet om branden klockan 00.46 från en parkering på Fagottgränden.
— Man ryckte ut, och klockan 01.08 rapporterade man att man hade släckt av två bilar som brann, säger operatören.
Hur branden startat är i skrivande stund inte klarlagt, men polisen skickade flera patruller till platsen och har spårat med hund. Tidigt på tisdagsmorgonen hade man dock ingen misstänkt.
Enligt uppgifter till tidningen ska brandförloppet ha varit mycket häftigt, och föregåtts av någon form av smäll.
– En okänd person misstänks för grov skadegörelse genom bilbrand. Det fanns spridningsrisk till andra fordon, säger Carina Roth vid polisen i Lund.
Läs också Senaste tidens bilbränder i Lund
De nedbrunna bilarna står på en bostadsrättsförenings parkeringsplats.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen