Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På pass med kronhjorten i hans harem

I ett par dygn fick den här fjorton-taggaren vara kung över ett tiotal hindar med kalvar på betesfältet utanför Sjöbo. Hans mäktiga bröl hördes på långt håll, ett bra sätt för att hålla konkurrenter borta men också för att locka fler hindar till sig och sitt harem.
Sydsvenskans fotograf Ingemar D Kristiansen lurpassade i ett gömsle i många, långa timmar.

9 september kl.19.02. Emellanåt travade kronhjorten in i den täta skogen för att jaga bort konkurrenterna med sitt mäktiga bröl. Den 11 september på kvällen förändrades allt för fjortontaggaren, då kom det ut en äldre grå tolvtaggare på betesfältet. Det äldre djuret hade säkert besegrat honom i ett slagsmål tidigare för så fort fjortontaggaren såg tolvtaggaren lämnade han blixtsnabbt sina hindar och betesfältet och försvann in i skogen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Kronhjorten undersöker ständigt hindarna om de är i brunst och villiga att para sig.Bild: Ingemar D Kristiansen
Hur mycket tid har du lagt ner för att få fram de här bilderna?
– Jag har lagt ner nästan 45 timmar för att få dom här bilderna, först tre kvällar för att hitta ett ställe där hindarna och en kronhjort finns så jag kan bygga mig ett gömsle. Och sen satt jag där, i det obekväma gömslet fem eftermiddagar/kvällar. Sista sittningen när jag kom till gömslet tidigt på eftermiddagen var det någon som hade fördärvat det, knäckt tältpinnar och stulit mitt camouflagenät – lite tråkig avslutning.
En hind äter blasten av sockerbetorna, medan hon lyssnar på Ingemar D Kristiansen när han fotograferar henne.Bild: Ingemar D Kristiansen
Vad är utmaningen med att ta sådana här naturbilder?
– I år var det inte så många störningar – men annars kan det vara nyfikna bilister som ställer sig väldigt nära för att höra brölet och titta i kikare – då försvinner djuren in i skogen direkt.
Det är inte bara snyggt och pampigt att ha en stor krona, den ställer till problem när man ska gå igenom täta buskar.Bild: Ingemar D Kristiansen
Varför väljer du ändå att lägga all den här tiden på att fånga en hormonstinn kronhjort på bild?
– Naturupplevelsen när den står tjugo meter ifrån mig och brölar ger mig gåshud. Men det handlar också om att få koppla av, ingen stress, ingen telefon jag sitter bara där timme efter timme och bara är.
I skymningen samlas kronviltet på betesfältet.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen