Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bostadsbolag kraftsamlar mot svartkontrakt

Från och med den 1 oktober är det straffbart att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd och till för hög hyra. De kommunala bostadsbolagen har trappat upp arbetet mot svartkontrakt, och i både Stockholm och Göteborg har det redan frigjorts fler lägenheter än under hela förra året.

Från och med den 1 oktober gäller hårdare regler för olovlig andrahandsuthyrning.Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
I våras beslutade riksdagen om att kraftigt skärpa lagen för att stävja olovlig andrahandsuthyrning. Inte bara förlorar den som olovligen hyr ut sin bostad i andra hand sitt kontrakt, nu riskerar man också böter eller fängelse. De nya reglerna började gälla den 1 oktober.
Under 2018 kunde det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem frigöra 143 lägenheter som hyrdes ut utan tillstånd, och återlämna lägenheterna till bostadskön. Redan i september i år stod det klart att det friställts 145 lägenheter.
I Göteborg jobbar de tre stora förvaltande allmännyttiga bostadsbolagen Poseidon, Familjebostäder och Bostadsbolaget gemensamt för att förhindra oriktiga hyreskontrakt. Det gör man sedan en längre tid tillbaka.
Samarbetet handlar nästan uteslutande om olovlig andrahandsuthyrning, men kan även vara misstankar om försäljning av hyreskontrakt.
– Här samarbetar vi med Störningsjouren för att kontakta och utreda misstänkta oriktiga hyresförhållanden. Målet är att säkerställa att kontrakten hyrs ut den ordinarie vägen och att de blir riktiga och trygga kontrakt, säger Linda Thorsson, informationschef på Poseidon.
Även här har man kunnat frigöra fler lägenheter i år än under hela fjolåret. Hittills i år har koncernen, som består av de kommunala bostadsbolagen Poseidon, Familjebostäder och Bostadsbolaget, frigjort totalt 480 kontrakt. I fjol friställdes koncernen totalt 427 kontrakt.
Bostadsbolagen har påmint sina hyresgäster om att det numera är straffbart att hyra ut sin lägenhet utan lov.
– I samband med den nya lagen har vi gått ut och informerat våra hyresgäster tydligt om vad som gäller, säger Linda Thorsson.
Även i Stockholm och Malmö har bostadsbolagen gått hårt åt svartkontrakten.
Under 2018 kunde det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem frigöra 143 lägenheter som hyrdes ut utan tillstånd, och återlämna lägenheterna till bostadskön. Redan i september i år stod det klart att det friställts 145 lägenheter, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Tidigare i somras genomförde Malmös kommunala bostadsbolag MKB en större räd mot olovliga andrahandsuthyrningar, där över 150 lägenheter över hela staden kunde lämnas tillbaka till bostadskön.
Att hyra ut en lägenhet i andrahand är tillåtet – men bara i vissa fall. Det kan handla om att provbo med en ny partner eller studera på annan ort, och den som hyr ut måste se till att ha tillstånd från hyresvärden.
Fakta

Det innebär de nya reglerna

Den som har köpt ett hyreskontrakt eller har försökt att sälja ett hyreskontrakt kan förlora sin hyresrätt omedelbart. Straffen för att sälja och förmedla hyreskontrakt mot otillåten betalning har skärpts. Det är även brottsligt att köpa hyreskontrakt.

En hyresgäst med förstahandskontrakt som hyr ut sin lägenhet i andra hand ska inte få ta ut en hyra som är högre än hyresgästens egen hyra, med eventuellt tillägg för möbler och kostnader för el och bredband upp till max 15 procent.

Den som tar ut en för hög hyra ska kunna förlora sitt förstahandskontrakt. Det ska också bli brottsligt att hyra ut en lägenhet i andra hand utan tillstånd till en för hög hyra.

Om en för hög hyra tas ut kan hyresgästen förlora sitt kontrakt utan att hyresvärden behöver skicka en varning i förväg. Hyresgästen får inte en chans att rätta sig.

Andrahandshyresgästen kan kräva tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden, jämfört med ett år i dag.

Den som utan tillåtelse från hyresvärden hyr ut kan också förlora kontraktet utan förvarning eller chans till rättelse.

Om uthyrningen är olovlig och andrahandshyran är för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Källa: Regeringen, Hem&Hyra.se

Gå till toppen