Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Målande Malmögladiatorn: ”Jag har levt tusen liv”

Hon har fått en kram av Arnold Schwarzenegger och syntes i början av 2000-talet i tv-rutan som gladiatorn Kobra. Nu är Alexandra Vusir aktuell med sin första egna konstutställning. "Jag trodde alltid att jag skulle bli konstnär", säger hon.

Bodybuildare, tv-gladiator, bikinidesigner och konstnär. Nu ställer Alexandra Vusir ut sin konst på Malmö stadsbibliotek.Bild: Irina Bernebring Journiette
Som en liten filosof, så beskriver Alexandra Vusir sig som barn när vi ses på Stadsbiblioteket. Här i entrén hänger hennes första utställning – ett utforskande av sig själv, människan och själen – upp.
– Jag trodde alltid att jag skulle bli konstnär men jag är så nyfiken så jag fastnade i annat, säger 55-åringen som nu äntligen bestämt sig för att satsa helhjärtat på konstnärskapet.
Den lilla filosofen som, som 13-åring, slukade den danske mystikern Martinus alla verk har alltid älskat att skapa men är kanske mest känd för sina meriter som bodybuildare.
Som liten trivdes hon som bäst när hon var fysiskt aktiv och samma år som hon fyllde 18 började hon tävla i bodybuilding.
– Jag har tusen historier att berätta för jag har levt tusen liv, säger hon.
Ett av liven handlar om hennes idrottsliga prestationer, hennes tid i fitness-svängen och hur hon fick en kram av Arnold Schwarzenegger efter att ha tävlat i Ms Fitness World på 90-talet.
Ett annat om hur hon år 2000 var en av de första svenska gladiatorerna.
– Det var en fantastiskt kul upplevelse, säger Alexandra och berättar att team gladiator inför tv-premiären passade på att se filmen med samma namn.
Ett tredje om hur hon efter uppväxten i Katrineholm med en mamma som var sömmerska startade företaget Glitzoglam och har sålt handsydda bikinis och tävlingsdräkter till fitnesstävlande i hela Norden.
Idag har hon helt släppt bodybuildning men fortsätter att träna och kallar sig själv den sportiga typen.
Som ett parallellt spår har hon genom livet utforskat sin andlighet och sitt konstnärliga uttryck.
– Det är sidor av mig som ingen har vetat om, de har bara sett mig som idrottskvinna, säger Alexandra.
– Men jag har alltid levt lite utanför normen – jag har varit en udda fågel, fortsätter hon och lägger till att hon alltid har sökt efter kontraster som kropp och själ – yta och djup.
På biblioteket ställer hon ut digitala verk där hon kombinerar naturfotografi och selfies med teckningar.
– Med min konst vill jag säga att vi har en själ, att allt inte är vad det verkar och att man måste se bortom ytan, säger hon och kallar sitt skapande ett filosofiskt utforskande.
Det största verket heter "Phoenix" och gestaltar en figur som flyger mot solen.
Jag får känslan av att du vågar ta för dig av livet. Var tror du att det modet kommer ifrån?
– Det är en drivkraft som jag är född med. Jag kan inte förklara den på något sätt. Den har fört mig världen över och jag kan inte hejda den. Det är en livsbejakande önskan om att veta mer – en hunger om att lära mig mer, att vara mer, säger Alexandra och berättar att hon en gång spontant flyttade till Kroatien.
– Sådana grejer gör jag. Det var fel beslut och jag kom tillbaka efter några år. Jag lyckas inte alla gånger, tvärtom, men jag reser mig alltid igen.
Som en fågel Fenix?
– Exakt! Det är det min Phoenix, där man flyger mot solen och kanske bränner sig lite, handlar om. Då har man i alla fall försökt. Det är det livet handlar om – att våga flyga mot sitt största uttryck av sitt jag. Även om det är jobbigt måste man ge järnet.
Alexandra Vusirs utställning hänger på Stadsbiblioteket till och med den 11 oktober.
Fakta

Alexandra Vusir

Ålder: 55 år.

Bor: I Malmö.

Gör: Bikinidesigner.

Fritid: Dansar tango och salsa, hajkar, mediterar varje dag och skriver filmmanus när hon har tid.

Kuriosa: Är utbildad fastighetsmäklare och har även pluggat mikrobiologi, genetik och matematik på Lunds universitet.

Aktuell: Med sin första konstutställning som visas i entrén på Stadsbiblioteket till och med den 11 oktober.

Gå till toppen