Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Skruvad boll till Bryssel.

Boris Johnson vill få brexit undanstökat.Bild: Frank Augstein
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Den brittiske premiärministern Boris Johnson förklarade sin kärlek till Europa när han på onsdagen talade på Tories partikonferens.
"Vi är inte något antieuropeiskt parti. Vi är européer. Vi älskar Europa", försäkrade Johnson.
Den europeiska unionen är han inte lika förtjust i, och brexit ska bli av om så britterna måste krascha sig ut, utan avtal, om en knapp månad, den 31 oktober.
På onsdagen lämnade Storbritannien också över ett förslag, ett sista, till omarbetat brexitavtal med en lösning på hur gränsfrågan mellan Irland, som stannar i EU, och Nordirland, som lämnar, ska lösas.
"Inte under några omständigheter” kommer det att bli kontroller vid eller nära gränsen, lovade Johnson i sitt tal.
"En rättvis och resonabel kompromiss", är den titel den brittiska regeringen satt på förslaget. Det liknar mest ett desperat försök att spela över bollen – och ansvaret för en eventuellt avtalslös brexit – på EU. Inte särskilt förvånande med tanke på hur länge Bryssel fått fungera som behändig syndabock för populistiska, brittiska politiker.
En älskad fiende, rentav. Och snart saknad?
Gå till toppen