Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pia Rehnquist: Att vara journalist är inte att vara tyst när nazister försöker skrämmas

När polisen i maj förra året gjorde husrannsakan hos en av frontfigurerna i NMR i norra Sverige hittades vapen och en väska lämplig att användas vid lönnmord. Polisen hittade också en kartläggning av två journalisters privatliv.
Vapnet behöver inte hänga ihop med kartläggningen, men nazistiska NMR är enligt Säpo landets farligaste nazistiska organisation och även ett av de allvarligare hoten mot Sveriges säkerhet. NMR är öppet antidemokratiska och tror på ett totalitärt styre som endast kan uppnås genom revolution. Politiker och journalister anses rent allmänt vara folkförrädare.
I helgen som gick attackerade NMR en journalist och en politiker i Lund.
För oss som är verksamma i offentligheten är grovt hat och skrivna hot tyvärr vardag. Det räcker med att skriva en text som inte faller vissa grupperingar i smaken så sätter dreven igång i sociala medier. Att bli idiotförklarad hör till vanligheterna, att hotas med våldtäkt eller i vissa fall även mord är inte helt ovanligt.
För det mesta vet vi inte vilka eller vem som ligger bakom de verbala hoten. De kommer nästan alltid från anonyma konton. Men här finns alltså två händelser, polisanmälda i Lund, där nazistiska NMR tagit på sig ansvaret.
Det finns sannolikt flera syften med deras attacker. Ett är att försöka skrämma till tystnad. Ett annat att väcka uppmärksamhet. Tanken att det vore bäst att inte skriva om det som hänt har föresvävat mig. Men den logiken bygger på att nazisterna i NMR tjänar på den här typen av uppmärksamhet – och det vägrar jag tro stämmer. Dessutom och framförallt, att vara journalist är inte att vara tyst när nazister försöker skrämma journalister, politiker eller andra som de ogillar.
Läs också Ökad nazistaktivitet i Lund - journalist och politiker hotade
Gå till toppen