Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ännu en dansk bank inför negativ sparränta

Den danska banken Spar Nord tar rygg på andra danska banker och inför negativ ränta på sparkonton, både för hushåll och för företagskunder.

Minusränta på sparkonton börjar sprida sig bland danska banker. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Likt de andra bankerna hänvisar Spar Nord till den danska centralbankens inlåningsränta, som sänktes till minus 0,75 procent nyligen – en historiskt låg nivå.
För privatkunder införs den nya avgiften på sparpengar som överskrider 750 000 danska kronor vid årsskiftet, enligt Spar Nord. För företagskunder gäller minusräntan på sparkonton omgående.
Enligt Spar Nords vd Lars Møller görs räntesänkningen mot bakgrund av att banken ser en lång period med lågt räntetryck i dansk ekonomi framför sig.
– Tiden är mogen för sänka våra inlåningsräntor både på företags- och privatmarknaden och på så sätt anpassa vår affärsmodell efter de nya marknadsvillkoren, säger han.
Tidigare har de danska bankerna Jyske Bank och Sydbank också varslat om negativa räntor för flera kundkategorier, bland annat för hushåll med över 750 000 danska kronor på sparkontot.
Storbanken Danske Bank har än så länge avstått från åtgärden, liksom Nordea, som också har stor verksamhet i Danmark.
Gå till toppen