Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev: C har fel om omskärelse.

I judisk religion är omskärelsen A och O.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Vill du också diskutera Centerstämmans beslut att verka för att förbjuda omskärelse i Sverige? Eller partiledningens hållning – att framför allt värna religionsfriheten?
Det är typiskt sådana frågor som kan diskuteras under Med andra ord. Här går det självfallet också att diskutera vidare i andra ämnen som tagits upp på Opinion.
Heidi Avellan
Centern tar ställning mot en religion.
Det är ytterligt okunnigt att som Centerpartiets stämma gjort, besluta att verka för att omskärelse på pojkar inte får ske i Sverige.
I judisk religion är omskärelse av gossebarn A och O. Det är förbundstecknet för varje jude, med en mycket djup betydelse. En rit som varit utövad i cirka 4 000 år. Juden Jesus omskars för 2 000 år sedan i Jerusalems tempel.
Att förbjuda omskärelse av pojkar är som om man skulle ta bort medborgarskapet i vårt land för Sveriges alla bönder.
Det finns många medicinska fördelar med omskärelsen, vilka togs upp på stämman.
Amerikansk forskning har visat att just på åttonde dagen är smärtnivån som lägst, då vissa ämnen produceras med en peak då. Ingen har ännu motbevisat detta.
Kvinnor får i mindre utsträckning livmoderhalscancer. Mannen kan ge sin kvinna större sexuell njutning, då han inte får utlösning för snabbt och så vidare.
Föräldrar har enligt Europakonventionen rätt att föra över sin religion på sina barn.
Att inte få göra det helt och fullt innebär ju att man tar ställning mot en religion.
Judar, kristna och muslimer tror att en hyperintelligent Gud skapat all materia och energi och därmed ligger bakom hela universum. Att då inbillla sig att man är neutral genom att inte lära sina barn en sådan religion är absolut inte att vara neutral.
I judisk religion är det viktigaste tecknet på Guds speciella förbund med det judiska folket just omskärelsen. Förbundet är själva basen. Det står i Tanakh. Av vilka skäl skulle svenska judar inte få tillämpa denna sed – vare sig de är troende eller inte?
C visar på bristande kunskaper.
Det blir förödande för våra judar och därmed för hela vårt land.
Barnet skriker till vid snittet, då förhuden tänjs ut och en liten bit klipps av. Det går på en sekund. Efter två minuter är barnet lugnt och tyst.
Om C nu värnar om de små måste man fråga sig om de har samma syn på aborter: en hudflik som tas bort kontra ett embryo där hjärtat slår redan vecka 6, eller ett foster som aborteras vecka 16.
Om inte – vad beror detta på? Var finns logiken?
Jag protesterar mot denna intolerans mot en religion, en religion som kristendomen emanerar från och som islam hämtat mycket av sitt stoff från.
Vad man kan begära är att en omskärelse bara får utföras av en i saken utbildad person – vilket alltid sker bland judar. Och i de fall pojkarna förstår vad som sker att det aldrig får ske mot deras vilja.
Brith Aspenlind
adjunkt i historia och religion
Gå till toppen