Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Michael Tapper: Lysande skådespeleri – men rörig historieskildring

”Dessvärre låser serien in oss i hovets sagovärld, där vackra dräkter och bildsköna inspelningsmiljöer skymmer såväl den machiavelliska maktskildring dialogen låter oss ana som den råa verkligheten bakom potemkinkulisserna”, skriver Michael Tapper om HBO Nordic-serien med Helen Mirren.

Helen Mirren spelar Katarina ll av Ryssland (1729-96) i HBO Nordics miniserie.Bild: Hal Shinnie
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
”Det finns skrupelfria människor i Ryssland, lyckligtvis är jag en av dem,” säger tsaritsan Katarina II (Helen Mirren) i nya miniserien ”Catherine the Great”. Under seriens gång ser vi henne utmanövrera olika hot mot tronen, vinna krig mot turkarna med hjälp av Grigorij Potemkin (Jason Clarke), hennes toyboy, förtrogne och vapendragare, samt först som sist ha massor av kungligt sex i sängkammaren och bastun. Älskarna är många, men hon föredrar Potemkin, som serien skildrar som hennes stora kärlek i livet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen